Ștefania și Mircea Arghir sunt doi tineri, frumoși și simpatici constănțeni care, conduși de dragostea pentru călătorii, au pus bazele unui blog, Vacanțe în doi, pe care își înregistrează toate poveștile, întâmplările și amintirile din excursiile pe care le întreprind. I-am cunoscut în această vară în Vama Veche, acolo unde am participat la o reuniune a blogosferei de turism #rotravel. Când ne-au anunțat că spre sfârșitul lui august pleacă la plimbare prin țară (și puțin în afara granițelor) și că s-ar putea să treacă și prin Craiova, am răspuns prompt că ne-ar face mare plăcere să le facem un mic (sau mare) tur al orașului. Iar astăzi ce-am zis, am făcut!
După ce dimineața i-a prins prin Slatina, încercând toate bunătățurile de la vestita cofetărie „Atletul Albanez”, partea a doua a zilei a fost dedicată Craiovei, oraș prin care i-am însoțit, povestindu-le câte puțin despre fiecare loc care le-a stârnit interesul. Traseul nostru s-a axat în jurul obiectivelor turistice majore ale Craiovei, lăsând deoparte câteva pentru a ne asigura că mai vin pe aici și că mai au și alte lucruri noi de văzut.
Pe ordinea de zi a plimbării de astăzi s-au numărat următoarele clădiri și repere: Biserica Madona Dudu și Secția de Istorie a Muzeului Olteniei, Liceul Carol I și Teatrul Liric, Biserica Sf. Treime, Palatul Ramuri – Secția de Științe Naturale ale Muzeului Olteniei, fostul Hotel Palace, Palatul Jean Mihail – Muzeul de Artă, Palatul Administrativ (Prefectura) și Piața Mihai Viteazul, Palatul Banca Comerțului – Primăria și Parcul Englez, Teatrul Național, fostul Palat de Justiție – Universitatea din Craiova, strada Lipscani, Biblioteca Județeană, Hotel Casino Minerva, Hotelul New York și Parcul Romanescu. Din mersul mașinii le-am mai arătat și alte repere, unele mai mult, altele mai puțin culturale ale orașului, precum mall-ul Electroputere Parc, Facultatea de Mecanică, blocul S200, pasajul suprateran din Valea Vlăicii, Sala Polivalentă și stadionul Ion Oblemenco, Spitalul Clinic Județean de Urgență și Fabrica de Confecții Craiova.
Ștefaniei i-a plăcut foarte mult clădirea fostului Hotel Pallace, pe care a comparat-o cu edificiul fostului CEC din Cluj-Napoca, de pe strada Iuliu Maniu (mai cunoscută ca și „strada în oglindă”), în timp ce Mircea a rămas impresionat de interiorul Sălii Maure din actualul Restaurant Minerva. Ambilor le-a plăcut foarte mult plimbarea prin Parcul Romanescu, care, deși destul de scurtă, a fost presărată cu dese exclamații „Ce parc frumos aveți!” sau „Parcul e superb!” Cei doi n-au putut să nu observe că se investește în reabilitarea edificiilor instituțiilor de cultură din oraș: Școala Centrală de Fete (sediul Muzeului Olteniei) a fost reabilitat și a fost deja dat în folosință, Palatul Jean Mihail (sediul Muzeului de Artă) este aproape gata de a-și redeschide porțile publicului, iar fațada Palatului Ramuri, sediul secției de științe ale naturii ale Muzeului Olteniei, se află în reparații.
Ne-a făcut plăcere să îi însoțim pe Ștefania și Mircea prin Bănie, mai ales că ne-am încărcat și noi bateriile cu energie ascultând părerile lor frumoase și pline de entuziasm despre oraș. Următoarea lor oprire după Craiova este Drobeta Turnu Severin, alt centru monumental al regiunii noastre. Abia așteptăm să înceapă să așterne în scris impresiile de călătorie din Oltenia; până atunci stăm cu ochii ațintiți pe blogul lor sau pe pagina de Facebook.