Muzeul Olteniei Craiova și Consiliul Județean Dolj vă invită să vizitați, începând cu data de 18 martie, noua expoziție Redescoperă Istoria, realizată în sălile aflate la parterul Secției Istorie-Arheologie, din str. Madona Dudu nr. 14.
Tematica vizată în cadrul acestei expoziții este Antichitatea și Evul Mediu din Oltenia. Așa cum s-a urmărit și prin investiția realizată de către Consiliul Județean Dolj în expoziția permanentă de la Secția de Științele Naturii, noua expunere de la Secția Istorie-Arheologie urmărește același concept, de interactivitate cu vizitatorii. Combinația de butaforie muzeală, adecvată să redea cât mai fidel atmosfera epocilor istorice prezentate, cu expunerea propriu-zisă a pieselor de patrimoniu cultural național este noul trend agreat de publicul interesat de actul cultural muzeal. Expoziția Redescoperă Istoria se adresează tuturor categoriilor de public indiferent de vârstă sau statut social.
Investiția realizată de către Consiliul Județean Dolj, în cursul anului 2015, pentru realizarea acestei expoziții, aduce pentru prima dată în fața publicului un nou discurs muzeistic care se ridică cu adevărat la standarde europene.
Această expoziție se înscrie într-un program mai amplu de valorificare a pieselor deosebite care există în patrimoniul Muzeului Olteniei, iar publicul craiovean și nu numai este așteptat să ni se alăture din nou în acest deosebit demers începând cu luna martie 2016.
Expoziția Redescoperă Istoria reprezintă un periplu în trecutul Olteniei începând cu cunoașterea obiceiurilor, credințelor și a societății dacice, exemplificată prin reconstituiri de locuințe și cetăți tipice epocii dacilor, continuând cu prezentarea fabuloasei civilizații romane cu toate avantajele oferite de aceasta propriilor cetățeni. Publicul va avea posibilitatea să vadă cum a apărut creștinismul admirând detaliile arhitectonice ale unei basilici paleocreștine.
Evul Mediu Întunecat ilustrează decadența civilizației în perioada secolelor VI–XIII în urma prăbușirii Imperiului Roman și a epocii migrațiilor. Haosul perioadei respective este sugerat printr-un labirint conturat de ruine de ziduri, unde vom întâlni ostrogoți, vizigoți, slavi, proto-bulgari, cumani și tătari.
Pătrundem apoi în galeria domnilor și domnițelor valahe, redați prin portretele lor votive din perioada secolelor XIV-XVI. Este prezentată genealogia boierilor Craiovești și legăturile lor cu dinastia domnitoare a Basarabilor, dar și cu familia Buzeștilor de care este legată epopeea lui Mihai Viteazul.
Un punct de atracție în cadrul expoziției Redescoperă Istoria este spațiul în care va fi sugerată confruntarea de-a lungul Evului Mediu a armatelor creștine cu cele otomane. Sunt etalate costumația și armamentul din perioada secolelor XIV-XVIII.
Pentru prima oară în istoria de peste 100 de ani a muzeului, s-a reușit, datorită investițiilor făcute de către Consiliul Județean Dolj în cursul anului 2015, să fie adus în fața publicului vizitator, în expunere permanentă, în cadrul expoziției Redescoperă Istoria, Tezaurul Muzeului Olteniei care aduce în atenție podoabe și monede medievale. Vor fi expuse șapte din cele mai valoroase tezaure din patrimoniul Secției Istorie-Arheologie (Dudașul Schelei, Șușița, Verbița, Șotânga, Afumați, Desa, Craiova).
Expoziția Redescoperă Istoria va fi deschisă publicului începând cu ziua de vineri, 18 martie, la sediul Secției Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, din strada Madona Dudu, nr. 14, putând fi vizitată săptămânal, de marți până duminică, între orele 9.00 și 17.00. Prețurile biletelor vor fi cele practicate în mod obișnuit de muzeu: 5 lei pentru adulți și 2,5 lei pentru elevi, studenți, pensionari.