În weekend-ul 23-24 septembrie 2023, echipa Asociației Monumente Oltenia a participat la un infotrip în județul Gorj, pentru a vedea rezultatele proiectului LIFE “Refacerea culoarelor de migraţie şi a habitatelor pentru speciile de peşti reofili din Râul Gilort”- Fish for Life, implementat pe raza comunei Bengești-Ciocadia, în arealul Sitului Natura 2000 Râul Gilort, de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în colaborare cu Invisible Nature și Universitatea din București (CCMESI).
Chiar dacă activitatea asociației se concentrează prioritar pe promovarea turistică a monumentelor de patrimoniu, am considerat că proiectul este relevant pentru publicul nostru, având și o componentă turistică importantă, prin traseele tematice create (Povestea râului Gilort, lungime 1370 metri).
Proiectul Fish for Life, care a debutat la 1 septembrie 2017, vizează în principal lucrări de reconstrucție ecologică pe râul Gilort. Rolul acestora este de reducere a eroziunii malurilor râului și creștere a diversității de habitate pentru speciile de pești protejate ce îl populează, cum ar fi mreana vânătă (Barbus petenyi), chișcarul (Eudontomyzon mariae), porcușorul de nisip (Romanogobio albipinnatus) și dunărița (Sabanejewia balcanica).
Lucrările au inclus construcția a mai multor tipuri de structuri de reconstrucție ecologică, precum:
- bușteni proiectați sau bușteni prag;
- căsoaie simple sau căsoaie duble (formate din trunchiuri de copaci);
- anrocamente de dimensiuni variabile;
- consolidarea malului râului Gilort pe trei sectoare, însumând aproximativ 509m.
De asemenea, pentru refacerea conectivității pădurilor și pentru a contribui la reducerea eroziunii malurilor, în perioada noiembrie 2022 – martie 2023 au fost realizate o serie de plantări de-a lungul râului Gilort. Astfel, au fost plantați aproape 6000 de puieți de salcie albă, anin negru, plop negru / plop alb și frasin. Din totalul puieților de anin negru plantați, 30% au fost recoltați din regenerări naturale (din arealul sitului Natura 2000 Râul Gilort și din zonele învecinate). Lucrările de plantare vor continua și în toamna lui 2023, suprafața totală reîmpădurită urmând a fi de 3,09 hectare.
Proiectul este finanțat de către Comisia Europeană prin programul LIFE+ Nature, co-finanțat de Guvernul României și se desfășoară în parteneriat cu Invisible Nature și Universitatea din București. Printre obiectivele proiectului se numără îmbunătățirea diversității habitatelor pentru patru specii de pești prin diversificarea variabilității morfologice și caracteristicilor fizice ale albiei râului, refacerea conectivității longitudinale a râului Gilort și menținerea caracteristicilor hidromorfologice a cinci corpuri de râu ce acoperă o distanță de aproximativ 26 de km.