Participare evenimente Craiova: Ziua Portilor Deschise la BNR 2022

Luni, 18 aprilie 2022, echipa MonumenteOltenia.ro a vizitat sediul Băncii Naționale a României – sucursala Dolj cu ocazia evenimentului Zilele Porților Deschise. Cu acest prilej am putut admira documentele și obiectele expuse și am aflat de la personalul Băncii informații interesante despre istoria monedei naționale, a instituției și a clădirii de patrimoniu în care este găzduită filiala din Craiova!

Despre „Zilele porților deschise” BNR 2022

Evenimentul „Zilele porților deschise” 2022 a fost organizat de Banca Națională a României (BNR) în perioada 18-19 aprilie, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la înființare. Cu acest prilej, timp de 2 zile, BNR a deschis vizitatorilor Palatul Vechi din București, precum și sediile unor sucursale regionale și agenții ale băncii centrale din teritoriu. Astfel, publicul larg a putut vizita imobilul istoric al BNR situat în Centrul Vechi din București, precum și sucursalele regionale Cluj, Constanța, Dolj, Timiș, Iași și agențiile BNR din Argeș, Brașov, Bihor, Buzău, Gorj, Maramureș, Sibiu și Suceava.

Ce am văzut la „Zilele porților deschise” BNR 2022 la Craiova

Ca și la ediția din 2019 a evenimentului, vizitatorii care au trecut pragul sediului Băncii Naționale a României – sucursala Dolj au putut citi pe panourile informative istoricul BNR, precum și al sucursalei regionale Dolj.

O piesă extrem de interesantă, mărturie a trecerii timpului și a permanenței acestei importante instituții în viața economică a Craiovei, este piatra de temelie a clădirii BNR din oraș, în care s-a găsit o capsula timpului cu un document original de la data turnării fundației.

Ne-a făcut plăcere să revedem facsimilele după registrele originale ale instituției și seiful original al instituției, o piesă impunătoare, produsă de compania vieneză Wertheim.

Un loc central în cadrul expoziției a fost dedicat personalității fondatorului băncii, craioveanul Eugeniu Carada. Am admirat bustul lui Carada (o noutate în cadrul expoziției), creat de muzeograful BNR Alin Iordache, și am aflat informații noi cu privire la reabilitarea monumentului funerar al acestuia din Cimitirul Sineasca din Craiova.

Panouri informative cu istoria monedei naționale și vitrinele cu monede și bancnote au fost un alt punct de atracție al expoziției.

Persoanele interesate au putut urmări un film dedicat lui Eugenie Carada și au putut citi informații suplimentare în diversele broșuri disponibile.

Scroll to Top