Anul 2016 a început în forță pentru membrii Asociației Monumente Oltenia, cu tot felul de idei care s-au concretizat sau urmează să prindă viață în perioada următoare. Dar pentru că de multe ori aceste idei au nevoie, ca să crească, de mult stat la birou/calculator – prea mult, uneori – am decis să lungim ziua și să ne facem timp și pentru altceva. Deși paleta de evenimente din Craiova este foaaarte amplă și multe manifestări sunt foarte tentante, săptămâna care a trecut ne-am strecurat în oraș la două evenimente: expoziția de fotografie „Wedding Monochrome” a lui Laurențiu Nica de la Casa de Cultură „Traian Demetrescu” și la expoziția „Aurul și Argintul Antic al României” de la Muzeul Olteniei.
Vernisajul expoziției lui Laurențiu Nica a avut loc într-o lune geroasă, pe 18 ianuarie 2016, la 18:00, la Tradem. Prieteni, colegi de-ai lui Laurențiu sau simpli curioși au umplut Galeria Vollard a instituției până la refuz, pentru a asculta cuvintele vorbitorilor, a admira tablourile și a felicita artistul pentru prima sa expoziție. Specializat pe fotografie de nuntă, Laurențiu Nica a surprins în tablourile sale emoția tinerilor căsătoriți, tandrețea iubirii și misterul unei vieți în doi ce tocmai stă să înceapă. Dacă vă grăbiți, mai prindeți expoziția pe simeze până vineri, 29 ianuarie!
Despre expoziția „Aurul și Argintul Antic al României” de la Muzeul Olteniei am tot scris, dar de fiecare dată când ne-am propus să mergem la muzeu să o vedem a intervenit altceva. Cu sabia lui Damocles atârnându-ne deasupra capului, am deci să mergem la muzeu in style, adică nu singuri, ci însoțiți de o mică parte a comunității Monumente Oltenia. Cu sprijinul nelimitat al partenerilor de la muzeu, am pus la cale o vizită organizată la care au participat peste 20 de persoane, prieteni, amici, cunoștințe sau pur și simplu craioveni dornici să ni se alăture. Le mulțumim participanților, dar și gazdelor primitoare de la Muzeul Olteniei, care ne-au ghidat prin hățișurile expoziției cu profesionalism.
Expoziția „Aurul și Argintul Antic al României” ni s-a părut exact ce se spune că este: cel mai important proiect expozițional din România ultimilor 20 de ani. Cu piese fascinante prin execuție și stil, cu obiecte extrem de valoroase, cu exponate – cap de afiș care își merită renumele (ca brățările dacice sau tezaurul de la Pietroasa), expoziția merită văzută acum, mai ales că ea reunește piese din patrimoniul a peste 30 de muzee (deci șanse minime de a le vedea împreună curând). O găsiți la Muzeul Olteniei – Secția de Istorie-Arheologie până pe 31 ianuarie 2016 (cu posibilități de prelungire, dar anunțăm când aflăm ceva concret)! 1 aprilie 2016!