Săptămâna de după Paște am pus laptopul în cui și am plecat câteva zile prin vecini. Cum s-a făcut, cum nu s-a făcut, de la vecinii unguri am trecut la slovaci și am făcut popas la polonezi. De la Craiova la Cracovia, cum s-ar spune! Orașul, deși fermecător, nu ar fi fost nici pe jumătate atât de încântător dacă nu ne-ar fi fost prezentat de Anna, ghidul nostru polonez vorbitor de limba română, care a scos din tolbă toate informațiile, poveștile și legendele poporului ei. Ne-a cucerit definitiv atunci când ne-a vorbit despre legăturile istorice dintre strămoșii noștri și ai ei (vezi bătălia de la Codrii Cosminului dintre Ștefan cel Mare și regele Ioan I Albert) și ne-a impresionat când și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul dat în 1939 de România conducerii politico-militare refugiate a Poloniei. (Comandantul-șef al forțelor armate ale Poloniei, mareșalul Edward Rydz-Śmigły, și suita lui au locuit de pe 19 septembrie până la începutul lunii octombrie la Palatul Jean Mihail din Craiova. În perioada 5 noiembrie și 25 decembrie a aceluiași an, însuși președintele polonez Ignacy Mościcki a locuit la palat.)
Introducerea de mai sus are dublu rol: în primul rând să știți de ce am fost mai tăcuți în perioada respectivă, iar în al doilea să înțelegeți că săptămâna de după am avut mai mult de lucru și de recuperat la joburile noastre de zi cu zi. Asta ne-a împiedicat într-o oarecare măsură să facem documentare, să ieșim pe teren, la fotografiat, sau să luăm parte la evenimentele care au loc în clădirile noastre monumentale. Am recuperat puțin pe finalul săptămânii, când am participat la două activități: una culturală și una educativă.
Sâmbătă seara am fost la Opera Română din Craiova, unde s-a pus în scenă opera Turandot de Giacomo Puccini. Deși am fost de mai multe ori în interiorul sălii de spectacol a instituției, acum am observat pentru prima dată crăpăturile accentuate ce porneau de pe tavan înspre pereții sălii. Nu e de mirare, ținând cont de faptul că sala se găsește în interiorul clădirii Liceului Carol I, a cărui fațadă (și suntem convinși că nu numai) se află într-o stare avansată de degradare. Sperăm să auzim curând de inițiativa consolidării și renovării întregii clădiri!
Spectacolul a început în fața unei săli pe care ne-am fi dorit-o plină. Rând pe rând am făcut cunoștință cu personajele care ne-au introdus în povestea prințesei Turandot: Timur, Principele Calaf, Liu sau miniștrii Ping, Pang și Pong. Artiștii și-au interpretat partiturile curat, iar noi n-am putut să nu-i îndrăgim sau admirăm pentru vocile lor spectaculoase pe Irina Polivanova din Rusia (Liu), Hector Lopez din Mexic (Calaf) sau Sorin Drăniceanu (Timur). Deși avusesem proasta inspirație ca toată ziua de dinaintea spectacolului să ascultăm aria Nessum Dorma (cea mai cunoscută, dar și cea mai dificilă din operă) în interpretarea lui Pavarotti, a lui Andrea Bocelli sau a celor Trei Tenori, tenorul mexican Hector Lopez s-a achitat mai mult decât onorabil de sarcina grea care i-a revenit și a reușit să ne facă să fredonăm tot drumul până acasă „Ma il mio mistero è chiuso in me; il nome mio nessun saprà!” Spectacolul s-a încheiat în aplauzele publicului și ale noastre, care ne bucurăm că și în provincie există instituții de cultură de asemenea ținută și ne promitem nouă înșine să revenim la spectacolele de la Opera Română. Poate chiar în luna mai! 🙂
Nici n-am apucat să ne odihnim prea mult, că a doua zi de dimineață, duminică, am pornit spre Filarmonica Oltenia. De data aceasta, însă, nu pentru a participa la vreun spectacol, ci pentru a lua parte la conferința Social Media for Students – ediția a II-a, organizată de Cristi Manafu și prietenii de la Rotaract Craiova, în frunte cu Rareș Cojocaru. La acest eveniment, specialiști din mediul online, bloggeri și speakeri din companii și agenții din București, ne-au vorbit despre cum să lucrezi în social media și cum să folosim social media pentru promovare. În ordinea de pe tricouri, i-am ascultat pe Raluca Duță de la Golin, Claudia Tocilă de la Aqua Carpatica, Andrei Cismaru de la Bitdefender, Cristi China-Birta de la Kooperativa 2.0, Alexandru Negrea – Facebook guru la Marketing 2.0 și Costin Cocioabă de la Refresh (găsiți link-urile în articolul lui Rareș de mai sus). A fost un mix de informații utile despre canalele social media (bloguri, Facebook, Instagram, Tinder, YouTube), despre carierele în social media și de calitățile pe care trebuie să le aibă cineva pentru a se ocupa de asta într-o companie, despre creativitatea din spatele campaniilor șamd. Despre același subiect a scris mai în detaliu colegul blogger Daniel Botea.
Cam așa a fost săptămâna trecută pentru noi, din punctul de vedere al evenimentelor la care am participat. În rest, v-am lansat o provocare pe Facebook prin care trebuia să găsiți 3 diferențe între 2 imagini. S-au identificat deja 2 dintre ele, dar care să fie a treia? Încă așteptăm răspuns. 🙂