Într-o perioadă în care oferta culturală locală devine din ce în ce mai stufoasă, iar cele 24 de ore ale unei zile, din ce în ce mai neîndestulătoare, încercăm să ne facem timp să participăm la câteva dintre manifestările culturale care au legătură cu domeniul nostru de activitate sau se desfășoară în spații monumentale. Săptămâna trecută am reușit să ajungem la două astfel de evenimente la Craiova: vineri, 13 martie, la concertul de muzică folk al artistului Marius Matache și sâmbătă, 14 martie, la simpozionul din cadrul celei de-a treia ediții a Zilelor Constantin Brâncuși la Craiova.
Anunțasem concertul lui Marius Matache într-un articol mai formal, dar aici, în micul nostru colțișor de blog, putem recunoaște că Make ne este prieten de ani buni, iar vestea că va reveni în Craiova să cânte în Casa poetului Traian Demetrescu ne-a umplut de bucurie. Concertul a fost unul foarte reușit, Make fiind o combinație de artist sensibil și om plin de viață și de umor, ceea ce a făcut ca cele aproximativ 2 ore de concert (ne-am simțit așa bine că nici nu ne-am mai uitat la ceas) să pară că au trecut prea repede. Și ca să nu credeți că scriem articole părtinitoare, vă mai spunem că toate scaunele din Salonul Medieval al Casei de Cultură Traian Demetrescu, unde s-a desfășurat concertul, au fost ocupate, ba s-a stat și în picioare. Prieteni, fani și curioși au aplaudat, cântat, zâmbit sau râs de-a binelea pe toată durata concertului, într-o atmosferă foarte plăcută. Salut încă o dată organizarea evenimentului într-un spațiu dedicat culturii precum cel de la Casa Tradem și vă recomand să urmăriți pagina de Evenimente de pe site-ul nostru pentru a nu pierde manifestările culturale care au loc aici.
Înainte să vă povestesc despre următorul eveniment, vă las în compania unui clip de la concert surprins de blogger-ul Daniel Botea:
Sâmbătă, 14 martie, am participat împreună cu Daniel Botea la prima zi a celei de-a treia ediții a Zilelor Constantin Brâncuși la Craiova, eveniment pe care îl anunțaserăm aici. Simpozionul desfășurat în Sala Oglinzilor a Palatului Jean Mihail, deși cu un public restrâns și cu numeroase absențe și în rândul vorbitorilor, a adus publicului informații despre Brâncuși și Ansamblul Monumental Calea Eroilor, dar a fost și un semnal de alarmă asupra importanței operei lui Brâncuși de la Târgu Jiu și a riscurilor la care aceasta este în permanență supusă (demantelarea Coloanei Infinite, interese internaționale absconse, restaurarea care a deteriorat Poarta Sărutului). Principalii vorbitori în cadrul simpozionului au fost scriitorul Horia Muntenus, moderatorul discuțiilor și realizatorul unui documentar complex despre opera lui Brâncuși, și prof. Dinu Condurache, dar au existat și intervenții din partea scriitorului Victor Martin, a arh. Cristian Ciomu, președintele Asociației „Podul lui Apollodor”, a prof. dr. Maria Tronea și a bloggerului Daniel Botea.
În cadrul simpozionului au existat și alte momente care ar fi meritat un public mult mai numeros: concertul „Pasărea Măiastră, o răscruce de jazz”, susținut de Nucu Pandrea (frunză), Cristian Ciomu (sintetizatoare) și Ilinca Zamfir (mezzo-vocal), o avanpremieră oferită de violoncelistul Mircea Suchici a concertului cvartetului „Nicolae Julea”, programat a doua zi la Filarmonica Oltenia, și un cântec interpretat la cobză și caval. În finalul momentului artistic, rapsodul și cobzarul Ion Crețeanu a interpretat Balada lui Constantin Brâncoveanu.
La sfârșitul simpozionului, Horia Muntenus a dat citire unei scrisori deschise adresate Președintelui României, dl Klaus Iohannis, prin care îi solicită acestuia intervenția în vederea restaurării Ansamblului Monumental Calea Eroilor al lui Constantin Brâncuși, care a fost semnată de toți participanții la manifestare. Vă invităm să semnați și voi în număr cât mai mare petiția, care poate fi citită și semnată și online, la adresa http://www.petitieonline.net/petitie/12243143/semnaturi.