Vineri, 8 aprilie 2016, am participat la sediul IPA CIFATT din Craiova la o conferință de presă care anunța lansarea proiectului „Valorificarea culturii autentice pentru turismul transfrontalier”, implementat de Asociația Transfrontalieră e(quilibrium) – Environment (AteE) în parteneriat cu Asociația Parteneriate Regionale pentru Dezvoltare Durabilă – Vidin și Agenția de Dezvoltare Regională și Centrul de Afaceri 2000 – Montana. Proiectul are ca scop descoperirea și promovarea culturii tradiționale în spațiul transfrontalier din districtele Montana, Vidin și județul Dolj prin crearea unui produs turistic nou bazat pe patrimoniul cultural al regiunilor menționate.
De unde interesul pentru această tematică?
De-a lungul activității Asociației Monumente Oltenia am promovat nu doar patrimoniul construit al regiunii noastre, ci și pe cel mobil și chiar și pe cel natural. În ceea ce privește cultura tradițională, am promovat constant inițiativele, manifestările și proiectele Secției de Etnografie „Casa Băniei” a Muzeului Olteniei și pe cele ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, instituții de care ne leagă parteneriate onorante. Era, deci, firesc să ne alăturăm în eforturile de a promova un proiect care aduce plus valoare culturii și turismului din județul Dolj.
Ce presupune proiectul?
În urma unui studiu de teren în județul Dolj și districtele Montana și Vidin, se vor realiza materiale video pentru promovarea meșteșugurilor și aptitudinilor deosebite, dar mai puțin cunoscute, ale oamenilor obișnuiți. Clipurile vor fi încărcate pe un website și votate în cadrul unor campanii prin care se vor alege preferații publicului. Aceștia vor fi ulterior invitați la trei festivaluri de cultură tradițională ce vor fi organizate la Craiova, Vidin și Montana. În plus, pentru a-i ajuta pe artiștii și creatorii populari să-și promoveze mai eficient produsele, va fi organizată o serie de training-uri pe domenii precum marketing, promovare sau tehnologii moderne. Printr-un infotour dedicat jurnaliștilor și tour-operatorilor vor fi vizitate și promovate și regiunile unde se păstrează cel mai bine produse sau obiecte tradiționale.
Ce s-a întâmplat la conferința de presă?
După o introducere făcută de Gabriel Vlăduț – director IPA CIFATT, proiectul a fost prezentat de Diana Nedelcu – manager evenimente. Au mai oferit sfaturi și au vorbit despre experiența lor în domeniul promovării culturii tradiționale, dar și despre capcane de evitat în procesul de identificare a meșterilor și artiștilor populari autentici, Laura Pumnea de la CJCPCT Dolj, Irinel Cănureci de la Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei, Gheorghe Obrocea, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Dolj, și Dan Lupescu, fost director al DJCCPCN Dolj și director al revistei Lamura.
Asociația Monumente Oltenia sprijină inițiativele care privesc promovarea și dezvoltarea culturii, tradițiilor, patrimoniului și turismului în Oltenia și salută implementarea acestui proiect transfrontalier. Vom reveni cu amănunte legate de bunul mers al proiectului „Valorificarea culturii autentice pentru turismul transfrontalier”!