Participare evenimente: Conferință de prezentare a rezultatelor proiectului „Platformă interactivă pentru digitalizarea muzeelor”

Luni, 30 octombrie 2023, echipa Asociației Monumente Oltenia a participat la evenimentul de prezentare a proiectul „Platformă interactivă pentru digitalizarea muzeelor”, implementat în perioada octombrie 2021 – octombrie 2023 de Asociația Română pentru Industrie Electronică și Software – Filiala Oltenia în parteneriat cu Fundația “Phoenix – Secolul 21” din Vidin (Bulgaria) și Institutul pentru Zonele Transfrontaliere din Bor (Serbia). Proiectul, ce a fost finanțat în cadrul Programului ERASMUS+, a avut ca scop general al proiectului sprijinirea reprezentanților sectorului cultural în vederea îmbunătățirii abilităților digitale.

Evenimentul a fost prezentat de domnul Silviu Bratu, managerul proiectului, care ne-a oferit informații cu privire la activitățile din cadrul proiectului. Echipa de implementare și-a propus:

  • să pregătească reprezentanții a trei instituții de cultură vizate (Muzeul Regional de Istorie din Vidin, Bulgaria; Muzeul Orașului din Knjaževac, Serbia; Muzeul de Arheologie și Etnografie din Corabia, România) și alți lucrători în domeniul cultural în domeniile digitalizării, imprimării 3D, marketing-ului și branding-ului digital,
  • să digitalizeze obiecte și artefacte din portofoliul acestora, practic să ajute organizațiile – prin digitalizare – să își prezinte mai ușor oferta culturală către publicul potențial,
  • să îmbunătățească eficiența și calitatea serviciilor pe care le oferă.

Practic, aceste obiective au putut fi atinse prin digitalizarea – scanarea 3D a obiectelor din colecțiile celor trei muzee, realizarea a trei filme de promovare a muzeelor, precum și organizarea de cursuri de pregătire pentru persoanele care lucrează în instituții de cultură. În plus, a fost creat și câte un tur virtual (360 VR) pentru fiecare dintre cele trei muzee, permițându-le persoanelor care nu pot ajunge să le viziteze fizic (din varii motive) să poată să le acceseze online.

Platforma care reunește – și încununează – rezultatele muncii echipei de proiect este www.interdigimuseum.eu. Aici pot fi vizualizate exponatele digitalizate în urma unui proces interesant: specialiștii din muzeele selectate au selectat între 150 și 200 de obiecte, pentru fiecare obiect realizându-se aproximativ 200 de fotografii postprocesate apoi cu un software de modelare 3D pentru a genera o imagine tridimensională disponibilă online.

După vizionarea celor 3 filme de promovare a muzeelor din România, Bulgaria și Serbia a urmat o sesiune de întrebări. S-au discutat despre oportunitatea digitalizării exponatelor vs riscul de a scădea interesul vizitatorilor de a le vedea la fața locului. Echipa de proiect a realizat, însă, două studii: unul pentru a demonstra amploarea digitizării în muzeele europene (cu provocări și oportunități) și altul pentru a identifica ceea ce caută și doresc să vadă vizitatorii muzeelor, galeriilor și altor instituții culturale atunci când vizitează diferite obiecte. În concluzie, proiectul s-a dovedit unul foarte util și ușor de multiplicat în alte instituții muzeale și culturale din țară și străinătate.

Sursă foto: Daniel Botea

Scroll to Top