Monumentul funerar al lui Jean Mihail, Craiova
Cod LMI: DJ-IV-m-B-08456
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument memorial și funerar
Adresa: Str. Pinului, în cimitirul Ungureni
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Monumentul funerar al lui Jean Mihail, situat în cimitirul Ungureni din Craiova, în imediata apropiere a monumentului funerar al familiei Mihail, îl înfățișează pe Ioan C. (Jean) Mihail, de numele căruia se leagă mare parte din istoria Palatului Jean Mihail – azi Muzeul de Artă din Craiova.
Jean Mihail (1875 – 1936) a fost fiul Matildei Spiro și al latifundiarului și omului politic craiovean Constantin (Dinu) Mihail. Jean a absolvit Facultatea de Drept din Paris, unde și-a luat doctoratul. Revenit în țară, a făcut carieră în politică, ajungând deputat conservator (1911-1915) și senator liberal (1915-1919). Jean a moștenit mare parte din averile funciare și imobiliare ale tatălui său, dar și, după moartea lui Nicolae, pe cele ale mătușilor Elena Dumba (după tată) și Maria Coloni (după mamă) și a unchiului gen. Androcle Fotino (căsătorit cu mătușa lui pe linie paternă, Aretia).
Astfel, în jurul anilor 1930, Jean Mihail devenea unul dintre cei mai bogați români (dacă nu chiar cel mai bogat), deținând zeci de mii de ha de pământ, proprietăți în toată țara și o avere de milioane de lei, mare parte din ea acumulată din despăgubirile de la stat pentru exproprierea pământurilor prin reforma agrară din 1921. Despre el se spune că, în anii crizei economice mondiale din 1929-1933, ar fi girat statul român cu averea sa pentru o parte din împrumuturile pe care acesta le-a contractat în străinătate.
Ca și tatăl său, Jean a iubit arta, acumulând în continuare bogate colecții de artă universală.
La moartea sa, neavând succesori, averea lui Jean Mihail, ce includea terenuri și proprietăți, 30 milioane de lei numerar și alte 950 de milioane în efective și acțiuni depuse la diverse bănci, a revenit statului. Testamentul lui Jean Mihail prevedea înființarea unei fundații culturale care să-i poarte numele prin care să i se lichideze averea, iar terenurile să fie vândute către țărani, iar banii obținuți să fie folosiți pentru înființarea de școli, cămine culturale, biblioteci la sate, o școală cu profil agronomic la Craiova, o maternitate model, și pentru dota fetelor sărace.
Fundația “Jean Mihail” a fost înființată la 1 septembrie 1936 și administrată de executorul testamentar dr. Constantin Angelescu (prim ministru al României între 30 decembrie 1933 și 3 ianuarie 1934). Începutul celui de-al Doilea Război Mondial și ulterioara ocupație sovietică au afectat activitatea fundației, care a fost desființată în 1948. Până atunci, însă, mare parte din mobilierul de valoare din Palatul Jean Mihail fusese mutat sau furat, iar averea acestuia, risipită.
Citește mai multe despre familia Mihail și Palatul Mihail aici!