Labirint expozitional despre Cultura Vadastra la Craiova

Joi, 11 iulie 2013, a avut loc în Piața William Shakespeare din Craiova deschiderea expoziției „Cultura Vădastra – Ceramica extraordinară a neoliticului”, proiect ce face parte din programul „Descoperă secretele Olteniei”, parte a strategiei Muzeului Olteniei Craiova de a promova patrimoniul cultural național prin expoziții și activități inedite. Salonul va fi deschis în fiecare zi între 10:00 și 22:00, până în data de 21 iulie. Pentru cei mici, dar și pentru cei mari, echipa organizatoare a pregătit o surpriză interactivă, ce constă în ateliere de olărit, ce vor avea loc în perioada 13-14 iulie, orele 10:00-12:30 și 14:30-18:00.
Cultura Vădastra (5000-4500 î.Hr.) aparține Neoliticului Mijlociu și a fost răspândite pe teritoriul României în estul și sud-estul Olteniei. Valoarea Culturii Vădastra este subliniată mai ales de ecourile sale contemporane, această cultură fiind cea care a imprimat în tradiția locului motive decorative întâlnite și azi pe ceramica și cojoacele populare. În ansamblul său, Cultura Vădastra poate fi definită ca o experiență profund umană, fiind o lecție a trecutului, care transmite adevărate ecouri spirituale și dezvăluie o serie de principii puternic înrădăcinate în neamul românesc. Cultura Vădastra e fascinantă pentru că reprezintă o adevărată lecție de identitate națională, care întărește sentimentul de apartenență și subliniază originea neamului strămoșesc din sud-estul Olteniei.
Cultura a fost descoperită în a doua jumătate a secolului XIX, odată cu începuturile arheologiei românești. Primele descoperiri au fost realizate în 1871 în așezarea eponimă a culturii, în punctul Măgura Cetate. Termenul de Cultura Vădastra definește o întreagă civilizație cuprinsă între Olt și Jiu, cu extindere la est de Olt, limita nordică a acestui areal de răspândire de acum 6000 de ani aflându-se în preajma orașului Caracal de astăzi. Aria sa de răspândire nu se limitează, însă, la acest spațiu, curpinzând și zona de sud-est a Munteniei, precum și nord-estul Bulgariei.
În nivelul Vădastra timpurie s-au descoperit oase aparținând unor bovine pentru tracțiune și oase de cai, o noutate pentru mediul neolitic de la noi. Îndeletnicirile locuitorilor erau creșterea animalelor, pescuitul și cultivarea plantelor.
Din punctul de vedere al organizării așezării, au fost semnalate locuințe de suprafață din așezările Vădastra de la Punctul Măgura Fetelor și Crușovu. Locuințele de la Măgura Fetelor erau compuse din două încăperi și o verandă în partea de sud-vest a locuinței prin care se făcea intrarea. Pereții încăperilor erau construiți pe un sistem de lemne așezate în furci și împletituri de nuiele peste care a fost aplicat un strar de lut și pleavă. Podeaua era construită, la rândul ei, din trunchiuri de copaci întregi sau despicați, acoperiți cu lut și pleavă și cu o fățuială dintr-un strat subțire de lut. Acoperișul era construit în două ape și se baza pe o structură de lemn susținută de un stâlp gros amplasat în mijloc, acoperită cu paie sau stuf. În interiorul camerei mari a fost descoperită și o vatră de foc. Tot la Măgura Fetelor a fost identificat un sistem de fortificații format din șanț și val de pământ amplasat pe marginea șanțului din exteriorul așezării.
În estul și sud-estul Olteniei, cultura a atins un grad maxim de originalitate datorită contactelor strânse cu cultura Vinca-Dudești și cu Cultura Boian. Gradul de dezvoltare și organizare atins de locuitorii acestei perioade este subliniat de numărul mare de obiecte ceramice dscoperite, realizate din pământ și lut copt sau necopt. Motivele decorative includ spirale și meandre formate prin caneluri (incizie), excizie și încrustare cu substanță albă. Se mai întâlnesc romburi sau zig-zag-uri. S-au descoperit figurine antropomorfe cu reprezentări feminine gravide, subliniind importanța temei fertilității în Cultura Vădastra. Obiectele prezintă urme de ocru roșu, aplicat înainte sau după arderea vasului cu ajutorul unor unelte asemănătoare unor ștampile sau pensule. Alte metode presupuneau așezarea pe pereții vaselor a unor bulgări umezi de ocru și presarea lor pentru realizarea transferului de ocru sau acoperirea vaselor cu mai multe straturi sau fâșii succesive de ocru ce erau dezlipite ulterior.
Tot la Măgura Fetelor a fost făcută o descoperire foarte importantă pentru Eneoliticul timpuriu din zona Olteniei: o bucată de cupru.

Scroll to Top