Fabrica Florica, Craiova

Cod LMI: DJ-II-m-B-08096

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: sec. XIX

Adresa: Str. Păltiniș 33 colț cu str. Șerban Vodă

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Fabrica Florica din Craiova, situată la intersecția dintre străzile Păltiniș și Șerban Vodă, este una dintre cele mai cunoscute clădiri în stil industrial din oraș, declarată monument istoric. Construită în urmă cu peste 120 de ani, fabrica a produs de-a lungul timpului substanțe chimice și îngrășăminte agricole, cosmetice și lumânări ce au fost comercializate în toată țară.

Fabrica Florica, Craiova
Fabrica Florica, Craiova

Fabrica Florica în sec. XIX

Fabrica Florica a fost construită în secolul al XIX-lea, cel mai probabil în cea de-a doua parte a sa. Într-un articol din Revista Hiperboreea, dr. Iuliana Delia Bălăican avansează anul 1895 drept anul construcției fabricii sau înființării firmei care o deținea de un anume Gr. Petrino. Fabrica producea substanțe și preparate chimice agricole, comercializate și livrate în pachete personalizate cu sigla fabricii, marcă înregistrată, ce reprezenta o țărancă cu un snop de grâu în brațe.

În anul 1897 regăsim numele Fabricii Florica din Craiova în mai multe ediții ale ziarului Epoca, într-o reclamă la o saramură de murat semințele de grâu. În acea perioadă produsele fabricii se aflau la vânzare la diferite magazine de manufactură, coloniale și depozite de mașini agricole din țară și la grânari, în timp ce depozitul general pentru România se afla la Craiova, “la domnii Th. D. Dimitrescu & Petrino”.

Reclama Fabrica Florica Epoca, seria 2, 03, nr. 563, 19 septembrie 1897
Reclama Fabrica Florica Epoca, seria 2, 03, nr. 563, 19 septembrie 1897

Tot într-o ediție a Epocii se face elogiul tânărului chimist Ioan Pefca, preparatorul “salamurii Florica”, despre care se spune că ar fi descoperit mijlocul de a deveni bogat, semn că activitatea fabricii era înfloritoare.

Reclama Fabrica Florica Epoca, seria 2, nr. 534, 14 august 1897
Reclama Fabrica Florica Epoca, seria 2, nr. 534, 14 august 1897

Fabrica Florica în sec. XX

Succesul răsunător cunoscut de saramura pentru grâne produsă la Fabrica Florica a atras după sine apariția pe piața de profil a unor speculanți. Astfel, într-o reclamă veche, găsită în ziarul Economica într-o ediție din 1905, reprezentanții fabricii craiovene îi atenționau pe agricultori cu privire la un produs contrafăcut, “care Dzeu știe ce efect poate avea”.

Reclama Fabrica Florica Craiova - sursă foto CityNews.ro
Reclama Fabrica Florica Craiova – sursă foto CityNews.ro

Despre proprietarii fabricii, Dumitrescu și Petrino, nu am găsit informații certe, dar regăsim aceste nume în câteva documente ale vremii. În 1887, un Th. D. Dumitrescu lua în arendă pe 5 ani moșia Mihaești din județul Vâlcea a Episcopiei Râmnicului. În anul 1909 regăsim un Gr. Petrino ca cenzor și membru în Consiliul de Administrație al Băncii Comerțului din Craiova.

Fabrica Florica, Craiova - curte
Fabrica Florica, Craiova – curte

Cert este că în Monitorul Oficial al României, nr. 237 din 24 ianuarie 1915 se publică un anunț extensiv emis de către Tribunalul Dolj, secția comercială și notariat, prin care se aduce la cunoștința interesaților vânzarea prin licitație a averii imobile a lui Th. D. Dumitrescu (decedat, reprezentat prin doamna Elena Th. D. Dumitrescu) și D. Gr. Petrino din Craiova, în contul unei creanțe de peste 400.000 lei cu Banca Comerțului. Averea imobilă a lui Th. D. Dumitrescu, situată în Craiova, era compusă din 5 imobile cu terenurile aferente (casele la “Doi Lei”, strada Dima Popovici, nr. 19 (n.r. cunoscută azi drept Casa Săvoiu, str. Mitropolit Firmilian, nr. 13, fostul sediu al Parchetului Dolj); casele din strada Dima Popovici, nr. 17; casele din strada Abundenței, nr. 26; casele din strada Lipscani, nr. 9; casele din strada Unirii, nr. 60), pentru care licitația urma să înceapă de la 200.000 lei. Averea debitorului Gr. Petrino era reprezentată de casele aflate în Craiova, str. Sf. Gheorghe Nou (n.r. azi, str. Păltiniș), în care se află instalată fabrica Florica, evaluate la 50.000 lei.

Fabrica Florica, Craiova - corp cladire si castel de apa
Fabrica Florica, Craiova – corp cladire si castel de apa

În același anunț al Tribunalului Dolj din Monitorul Oficial al României se face o descriere extensivă a clădirilor ce intrau în componența Fabricii Florica, dintre care majoritatea se păstrează și astăzi. Îl redăm integral mai jos:

“Imobilul debitorului Gr. Petrino se compune din:

Casele cu locul lor din Craiova, strada Sf. Gheorghe Nou no 33, în care se află instalată fabrica Florica și care se compune din următoarele clădiri:

1. O clădire la poartă în stânga formată din 2 camere, un antreu și o pivniță zidită din cărămidă și acoperită cu tablă de fier

2. O clădire la poartă în dreapta formată din 3 camere cu zid de cărămidă și acoperită cu olane iar în continuarea acestei clădiri mai multe șoproane formate din zid și blane, acoperite cu tablă de fier și cel din capătul despre miazănoapte servă de magazie

3. În curte pe stânga corpul fabricei construit din zid de cărămidă acoperit cu tablă de fier, compuse din mai multe camere de diferite mărimi, în care intră instalațiunile de mașini și motorul

Fabrica Florica, Craiova - corpul principal vazut din curtea fabricii
Fabrica Florica, Craiova – corpul principal vazut din curtea fabricii
Fabrica Florica, Craiova - corpul princupal vazut dinspre str. Serban Voda
Fabrica Florica, Craiova – corpul princupal vazut dinspre str. Serban Voda

4. În fund spre miazănoapte o magazie de cărămidă, acoperită cu tablă de fier, cu 2 etaje și pod. De jur împrejur și alături de magazie, alte diferite magazii din blane și în continuare spre apus un șopron, toate acoperite cu tablă de fier

Fabrica Florica, Craiova - magazie
Fabrica Florica, Craiova – magazie

5. Un castel de apă cu instalație completă

Fabrica Florica, Craiova - castel de apa
Fabrica Florica, Craiova – castel de apa

6. Spre răsărit un grajd și latrine de zid de cărămidă acoperite cu tablă de fier.

Întreg imobilul astfel descris se mărginește la răsărit cu proprietatea I. Georgescu, la apus cu strada Șerban Vodă, la miazănoapte cu proprietatea Ilie Mihăilescu și la miazăzi cu strada Sf. Gheorghe Nou.

Ambele fațade despre strada Sf. Gheorghe Nou și Șerban Vodă sunt împrejmuite cu gard de fier așezat pe soclu de cărămidă.”

Deși nu știm în proprietatea cui a intrat fabrica în urma scoaterii la licitație, într-un anunț din Monitorul Oficial al României, Partea a 2-a, nr. 198, din 28 august 1937 este menționat un anume inginer Gr. Iliescu, “domiciliat în Craiova, str. Sf. Gheorghe, fabrica Florica”.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe perioada ocupației sovietice a Craiovei de către trupele Armatei Roșii în urma ofensivei din 1944 de pe Frontul de Răsărit, Fabrica Florica a fost rechiziționată, alături de alte clădiri importante din oraș (printre ele, Palatul Jean Mihail, Școala Centrală de Fete – azi Muzeul Olteniei, întreprinderile Atelierele de Reparații Waidman, Soc. Distribuția, Soc. Carpatina, Localul Fraților Spirtaru din bulevardul Carol, magazinul lui Medina, casele private ale lui Virgil Potârcă, St. B. Drugă, Mendel, Grigore Pleșea, Iancu Isvoranu ş.a.).

Fabrica Florica în sec. XXI

Clădirile Fabricii Florica, cu o vechime de peste 120 de ani, încă reprezintă cu succes stilul arhitectural industrial, fiind îmbrăcate în totalitate la exterior cu cărămidă autentică. În prezent, în clădirile fabricii își au sediile un service auto și o fabrică de mobilier.

Surse:

Monitorul Oficial al României, nr. 237 din 24 ianuarie 1915

Pătrașcu, Șerban. “Armata Roșie la Craiova între 1944-1949 (I)”. Arhivele Olteniei, nr. 29, 2015, Ed. Academiei Române

GALERIE FOTO Reclame de la începutul anilor 1900, expuse la Cluj”. CityNews.ro, 22 ianuarie 2013

Scroll to Top