Update: Organizatorii au anunțat că toate activitățile programate pentru ziua de vineri, 16 august, în ceea ce privește atât vernisarea expoziției „S.O.S – Culele din România”, cât și masa rotundă organizată în Sala Mare a Consiliului Județean Dolj, vor fi amânate ca urmare a hotărârii de Guvern adoptată astăzi, 14 august, prin care ziua de 16 august este declarată zi liberă. Manifestările se amână pentru o dată ulterioară, ce va fi comunicată de Uniunea Arhitecților din România, filiala euroregională S – V Oltenia și Casa de Cultură “Traian Demetrescu” Craiova.
Vineri, 16 august, la ora 10:00, are loc în Piața Mihai Viteazul din Craiova deschiderea expoziției “S.O.S. – Culele din România”, eveniment organizat de Uniunea Arhitecților din România, filiala euroregională S – V Oltenia și Casa de Cultură “Traian Demetrescu” Craiova cu sprijinul Consiliului Județean Dolj. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 16 – 18 august, în intervalul orar 10.00 – 20.00. O parte a echipei MonumenteOltenia.ro va fi prezentă la eveniment pentru a-și manifesta încă o dată sprijinul față de campania de salvare și introducere în circuitul turistic a culelor.
Scopul expoziției este de a oferi craiovenilor, și nu numai, posibilitatea de a vizita virtual, prin intermediul imaginilor, 32 construcții de apărare (de tip culă, casă – culă și turn de observație) din România și în special din regiunea Olteniei. Vizitatorii expoziției vor putea afla detalii inedite despre construcțiile de tip culă și vor putea semna petiția S.O.S. – Culele din România. Petiția, inițiată de U.A.R. filiala euroregională S – V Oltenia, urmărește să tragă un semnal de alarmă cu privire la necesitatea împiedicării distrugerii culelor – construcții emblematice pentru istoria și tradiția arhitecturală a regiunii Oltenia.
Deschiderea expoziției va fi urmată, începând cu ora 12.00, de o masă rotundă cu tema „S.O.S – Culele din România”, găzduită de Sala Mare a Consiliului Județean Dolj. Manifestarea organizată la Craiova va reuni reprezentanți ai administrațiilor județene din Oltenia, reprezentanți ai direcțiilor de cultură din Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Teleorman și Argeș, primari și proprietari ai culelor din județele menționate, oameni de cultură și reprezentanți ai instituțiilor de cultură, cât și reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului.
Proiectul „Culele din Oltenia” a fost gândit ca un mijloc de oprire a dezastrului în ceea ce privește degradarea, uneori aproape de dispariție, a culelor din România, componente ale patrimoniului cultural, elemente de identitate națională și bijuterii ale arhitecturii românești, prin asigurarea unei baze științifice detaliate care să fie un punct de plecare în orice demers de restaurare. În cadrul proiectului s-a procedat la inventarierea, fotografierea și evaluarea culelor din Gorj, Olt, Mehedinți, Dolj, Vâlcea, Argeș și Teleorman.