Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, organizează a VII-a ediție a “Paradei Mărțișoarelor”, manifestare ce include ateliere de lucru pentru copii și un concurs finalizat cu o expoziție de mărțișoare.
Manifestarea își propune să inițieze copiii în cultura tradițională românească, în expresiile și modelele ei, motiv pentru care participanții vor beneficia de expuneri și demonstrații asupra subiectului, atât în cadrul atelierelor de creație, cât și în expoziția de bază a Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei. Astfel, în zilele de 23, 24, 25, 26, 27 februarie a.c., vor avea loc la Muzeul Olteniei, Secția de Etnografie “Casa Băniei” (str. Matei Basarab, nr. 16) ateliere de creație, sub coordonarea specialiștilor instituției muzeale, ce se vor desfășura pe două secțiuni:
– pentru preșcolari, între orele 10.00-11.30;
– pentru școlari (clasele 0-IV) între orele 13.00-14.30.
Înscrierile se vor realiza la numărul de telefon 0351/444030. Pentru o judicioasă gestionare a spațiului de desfășurare a evenimentului menționat, instituțiile de învățământ înscrise în concurs vor participa în cadrul atelierelor cu maxim 6 copii. Fiecare instituție școlară și preșcolară ce participă la atelierele de creație trebuie să își procure materialele necesare confecționării mărțișoarelor, funcție de caracteristicile proiectelor alese.
Unitățile școlare înscrise la eveniment vor depune un panou cu maxim 25 de mărțișoare până în data de 06.03.2015, ora 16.00, la Muzeul Olteniei Craiova (clădirea nouă), str. Madona Dudu nr. 14. Panourile trebuie să fie din zăpadă artificială, acoperite cu material textile sau de hârtie de culoare roșie. Dimensiunile panourilor vor fi 70 cm lungime, 50 cm lățime. Numele instituției de învățământ și localitatea vor fi scrise cu litere mari. Sub fiecare mărțișor va fi menționat numele copilului și vârsta, cu corp de literă 14 și format Times New Roman. Fiecare panou trebuie să conțină maxim 25 mărțișoare. Panourile care nu respectă condițiile menționate vor fi excluse din concurs.
Un juriu format din artiști plastici, printre care îl amintim pe distinsul caricaturist Gabriel Bratu, și specialiști ai Muzeului Olteniei, va stabili câștigătorii, fiind premiat un singur mărțișor de la fiecare școală/grădiniță participantă.
Vernisajul expoziției și festivitatea de premiere a mărțișoarelor vor avea loc în data de 9 martie, ora 11.00, la Muzeul Olteniei Craiova (clădirea nouă) din str. Madona Dudu nr. 14.