Constantin Brâncuși, cel mai cunoscut sculptor român și unul dintre cei mai influenți artiști ai secolului XX, a avut o legătură indisolubilă cu orașul Craiova. În 2022, această conexiune a fost onorată prin inaugurarea, în curtea Muzeului de Artă din oraș, a unui complex multifuncțional unic dedicat memoriei marelui artist. Centrul „Constantin Brâncuși”, operă a arhitectului Dorin Ștefan transformată în realitate printr-o investiție de 27 milioane lei a Consiliului Județean Dolj, include o galerie subterană și, la suprafață, o spectaculoasă prismă de sticlă, în care se poate urca cu ajutorul unui lift panoramic.
Centrul „Constantin Brâncuși” este deschis pentru vizitare de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 22:00. Accesul publicului este gratuit.
Galeria subterană
Accesul în centrul multifuncțional se face printr-un amfiteatru amplasat în partea din spate a Palatului Jean Mihail.
Coborând treptele, se intră în cafeneaua centrului (momentan în curs de dare în folosință) și, de aici, în cel mai amplu spațiu al Centrului, reprezentat de o galerie subterană de aprox. 1.200 mp.
Vibe-ul modern și amenajarea minimalistă, redusă aproape la extrem, sunt congruente cu spiritul lui Brâncuși, considerat „părintele sculpturii moderne”.
De jur împrejur, pe pereți, vizitatorii regăsesc o cronologie ce documentează evoluția lui Brâncuși de la Hobița la Paris și detalii captivante despre viața și opera brâncușiană, expuse pe panouri sau redate în filme-document pe ecrane de mari dimensiuni.
Publicul poate să admire fotografii din arhiva Centrului Pompidou din Paris, imagini ale Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu, dar și să afle informații suplimentare despre operele lui Brâncuși prezente în colecția Muzeului de Artă din Craiova sau să acceseze documente din arhiva instituției pe panouri interactive.
În sălile moderne, aproape clinic amenajate, câteva obiecte ies în evidență prin căldura pe care o emană. E vorba de bârnele recuperate din atelierul parizian al lui Constantin Brâncuși și aduse la Craiova de reputatul critic de artă V. G. Paleolog, considerat primul monograf al sculptorului. Până la inaugurarea Centrului, acestea s-au aflat expuse în curtea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, fosta Școală de arte și meserii din Craiova, al cărei elev Brâncuși a fost între 1894 și 1898.
Galeria mai include și un mini cinematograf unde vor putea fi urmărite filme despre viața lui Brâncuși. Întregul spațiu expozițional se pretează, de altfel, pentru a fi gazdă diverselor proiecții de filme, ateliere de discurs și de creație, spectacole, conferințe și expoziții.
Dacă vizitați Centrul, nu uitați să vă îndreptați pașii și spre ascensorul care face legătura între galeria subterană și prisma de sticlă de la suprafață. Urcarea cu liftul de o persoană în interiorul „Oului lui Brâncuși” rămâne punctul culminant al experienței, un fel de zbor dinlăuntru hipnotizant.
Prisma de sticlă – „Oul lui Brâncuși”
Poate cea mai avangardistă realizare a ultimelor decenii în Craiova o reprezintă „Oul lui Brâncuși”, prisma de sticlă de peste 12 metri înălțime ce se ridică la suprafață deasupra Centrului Brâncuși. Aceasta cuprinde, la interior, o interpretare la scară mare a două dintre operele reprezentative ale lui Brâncuși – „Ovoidul“ și „Pasărea Măiastră“, realizate din lamele de sticlă suprapuse. Deși se spune că ele pot fi zărite doar din interiorul prismei, nu și din afara ei, ochiul antrenat și cunoscător le poate distinge cu ușurință.
Arhitectul Dorin Ștefan a folosit ca sursă de inspirație pentru acest proiect fără precedent o schiță făcută de Constantin Brâncuși pentru o construcție niciodată materializată: „Templul Meditației”. Acest monument ar fi fost proiectat de Brâncuși la solicitarea maharajah-ului Yeshwant Rao Holkar II din Indore, India, ce dorea construirea unui mausoleu închinat amintirii soției sale.
Construcția prismei e cu atât mai impresionantă, luând în considerare provocările pe care le-au avut de depășit constructorii. Înaltă de 12,6 metri, formată din 31 de bucăți de sticlă, 336 de lamele orizontale și aproape 700 de vincluri de aluminiu ce cântăresc peste 200 de tone, prisma a fost construită în mai multe etape, în 2020 și 2021, de o firmă specializată din Germania, Montec International, considerată singura companie capabilă să lipească astfel de bucăți de sticlă de mari dimensiuni.
Inaugurarea Centrului „Constantin Brâncuși”
După finalizarea lucrărilor de construcție și a celor de amenajare, centrul și-a deschis pentru prima dată porțile pentru vizitatori pe 15 septembrie 2022. La evenimentul de inaugurare au participat 300 de invitați, printre care arhitectul Dorin Ștefan, reprezentanți ai administrației județene (președintele Consiliului Județean Dolj) și locale (primarul Municipiului Craiova), președintele Camerei Deputaților, Mitropolitul Olteniei șa.
Evenimentul, de o înaltă ținută, a inclus momente artistice deosebite, susținute de soliștii Renata Vari și Mihai Ungureanu, precum și de orchestra Filarmonicii Oltenia, precum și un spectacol de proiecții video pe fațada muzeului.