Bustul lui Traian Demetrescu, Craiova

Bustul lui Traian Demetrescu, Craiova

Cod LMI: DJ-III-m-B-08415

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de for public

Datare: 1912

Adresa: Str. Frații Buzești, nr. 8

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Bustul lui Traian Demetrescu, amplasat în scuarul aflat la intersecția străzilor Frații Buzești, Simion Bărnuțiu și 24 Ianuarie din Craiova, este opera sculptorului Ion Jalea. Bustul, ce îl înfățișează pe poetul Traian Demetrescu sprijinindu-și bărbia în mâna dreaptă, a fost inaugurat în anul 1925.

Bust Traian Demetrescu, Craiova

Ideea ridicării unui bust al poetului craiovean Traian Demetrescu a fost menționată pentru prima dată la 5 ani de la moartea acestuia, în 1901, în ziarul “Curierul Olteniei”. Potrivit crispedia.ro, ideea s-a regăsit ulterior în paginile mai multor publicații, precum “Noua revistă olteană” (1903), “Ramuri” (revista craioveană anunța chiar o înțelegere făcută cu sculptorul român Constantin Brâncuși, aflat la Paris, acțiune care nu a fost finalizată), “Arhivele Olteniei” și “Năzuința”.

Sumele necesare ridicării monumentului au fost strânse cu dificultate de un comitet de acțiune condus de poeta Elena Farago. Comisionat cu proiectul și execuția bustului a fost sculptorul român Ion Jalea, cel care a mai dat ulterior orașului Craiova încă două lucrări: bustul lui Theodor Aman (executat în 1962 și amplasat în curtea din fața Muzeului de Artă din Craiova) și „Avântul” (instalată în anul 1971 la hipodromul din Parcul Romanescu și mutată ulterior la intrarea secundară în parc, ce înfățișează un tânăr dând drumul la doi cai aflați în avânt de plecare).

Bustul lui Traian Demetrescu a fost executat în bronz între anii 1923-1924 și inaugurat în ziua de 25 octombrie 1925. În dimineața zilei inaugurării a avut loc la Teatrul Național comemorarea poetului, iar după amiaza a fost inaugurat bustul prin cuvintele omagiale ale poeților Ion Minulescu și Adrian Maniu, ale lui Radu Demetrescu, fratele poetului, avocatului G.D. Pencioiu și profesorului M. Stăureanu.

Bustul poetului Traian Demetrescu, de Ion Jalea

Bustul de bronz este amplasat pe un soclu, pe fața căruia se află inscripția: „Traian Demetrescu 1866-1896”. Pe spatele soclului se poate citi: „Ridicat prin subscripție publică în anul 1925”.

Despre Traian Demetrescu

Traian Demetrescu a fost un poet pre-simbolist, prozator și publicist craiovean (3 nov. 1866, Craiova – m. 17 apr. 1896, Craiova). După absolvirea cursurilor primare și a trei clase de gimnaziu la Liceul din Craiova, și-a continuat singur instruirea, fiind autodidact. Traian Demetrescu a debutat cu versuri în ziarele locale “Alarma” și “Clopotul”. A fost remarcat și încurajat de Al. Macedonski, cu care a întreținut o îndelungată corespondență.

Împreună cu prietenul lui, G.D. Pencioiu, Demetrescu a publicat “Revista olteană” (1888-1890, 1892) și a condus publicația politică și literară “Amicul libertății” (1887). A tradus din Francois Coppée, autorul său preferat, V. Hugo, Catulle Rendés, Byron, A. de Musset. Paralel cu activitatea literară și publicistică, s-a făcut cunoscut prin cronicile dramatice și scrierea unor piese originale, cum ar fi “Alexandru Renea”, jucată pe scena Teatrului Național din Craiova (1888), “Ofticoasa”, dramă în versuri și “N’aduce anul ce aduce ceasul” (pierdute).

Pseudonime: Tradem, Fabio, Fux, Intim, Miop, Nerva, Un singuratic, Longin, Scrib ș.a.

A colaborat la “Literatorul”, “Clopotul”, “Adevărul”, “Evenimentul literar”, “Țara”, “Lumea nouă” etc.

În Craiova, poetul Traian Demetrescu este comemorat prin Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, găzduită în casa poetului de pe strada cu același nume, și prin mai multe busturi. De asemenea, numele poetului este purtat de un liceu și o grădiniță din Craiova.

Despre Ion Jalea

Ion Jalea (1887-1983) a fost unul dintre cei mai cunoscuți sculptori români, membru titular al Academiei Române și președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România. După studii la Academia de Arte Frumoase din București și la Academia Julian din Paris, începe o carieră artistică internațională de succes, încununată cu Marile Premii la Expozițiie Internaționale de la Paris și de la Barcelona. Dimensiunea operei și carierei lui Ion Jalea este cu atât mai impresionantă cu cât acesta și-a pierdut brațul stâng în Primul Război Mondial, în timpul Bătăliei de la Mărășești din 1917, astfel încât în cea mai mare parte a vieții sale a sculptat cu o singură mână.

 

Surse:

Monumente de artă din Craiova. Crispedia.ro

Demetrescu Traian. Aman.ro

Scroll to Top