Filiala Sibiu Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România invită publicul vâlcean vineri, 05 iunie 2015, orele 16.00, la Muzeul Județean de Istorie Vâlcea, la vernisajul expoziției ”Brâncoveanu 300 – Tradiția continuă”. Expoziția va ilustra atât fenomenul cunoscut sub numele de arta și arhitectura brâncovenească, cât și felul în care arhitectura (neo)românească a devenit, în câteva generații, o estetică acceptabilă la toate nivelurile societății și, apoi, deși datorate unui stil de fuziune, a fost identificată drept Arhitectură Romanească de Ion Mincu și, mai ales, de urmașii săi (Cerchezii, Petre Antonescu și alții), până în perioada edificării noilor centre civice din perioada Ceaușescu.
„Arta și arhitectura zise brâncovenești sunt un corpus de opere noi și de intervenții pe opere pre-existente, ctitorii laice (curtea domnească de la București, palatele de la Potlogi, Doicești și Mogoșoaia) sau sacre (mănăstiri, biserici, precum și artele de escortă aferente acestora: pictură, sculptură decorativă în lemn și piatră, podoabe), realizate în a doua parte a secolului al XVII-lea și prima parte a secolului al XVIII-lea în Țara Românească (Valahia) și, punctual, pe proprietățile deținute de voievozii valahi în Transilvania, precum și din semnificația acestora, explicată în nenumărate straturi hermeneutice, până astăzi. Această perioadă precede, dar se și continuă dincolo de domnia voievodului Constantin Brâncoveanu, care reprezintă punctul de maximum al acestei epoci.”
Expoziția ”Brâncoveanu 300 – Tradiția continuă” este alcatuită din 42 de panouri format 70 cm x 100 cm. Autorii expoziției sunt acad. prof. dr. Razvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan și prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat. La vernisajul expoziției va participa și curatorul acesteia, dl. prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat.