Biserica Adormirea Maicii Domnului, Calafat
Cod LMI: DJ-II-m-B-08216
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de arhitectură
Datare: 1869
Adresa: Str. Vladimirescu Tudor 50
Localitate: oraș Calafat
Județ: Dolj
În imediata vecinătate a pieței din Calafat, la intersecția bulevardelor Tudor Vladimirescu și Horia, Cloșca și Crișan, se găsește Biserica Adormirea Maicii Domnului, unul din cele mai reprezentative lăcașuri de cult din zonă. Biserica ocupă un loc central în municipiul Calafat, fiind situată foarte aproape de Piața Calafat, de Școala Nr. 2 Constantin Gerota și de Judecătoria Calafat. Pe vremuri considerată cea mai importantă biserică a orașului, Biserica Adormirea Maicii Domnului face parte acum dintr-o triadă de lăcașuri religioase cu rol aparte în viața comunității, alături de Biserica Sf. Nicolae (Catedrala Independenței) și de Biserica Izvorul Tămăduirii (Biserica Grecească).
Construcția bisericii
Pe fondul unei creșteri demografice din anii 1860 care a făcut ca vechiul lăcaș al Bisericii Sf. Nicolae să fie neîncăpător, a devenit imperioasă nevoia de a construi o nouă biserică în Calafat. Primul pas a fost făcut în anul 1867, pe data de 8 iulie, atunci când un proces verbal al Consiliului urbei consemna următoarele: „Pentru noua Biserică trebuie să luăm precauțiuni spre a se începe pregătirea materialului prin orice mijloace s-ar găsi de cuviință ca o chestiune foarte urgentă”. Responsabili de începerea și buna desfășurare a lucrărilor au fost preotul Matei Dobriceanu și epitropii D. Zifca Vîlcea, Mihalea Anastasiu, Tena Strîmbeanu și Dumitru Ungureanu. Clădirea bisericii, ridicată din zid, a fost sfințită în anul 1869.
În 1925, edificiul lăcașului de cult a fost reparat prin eforturile și prin contribuția enoriașilor. În jurul anului 1940, Biserica Adormirea Maicii Domnului deservea 1116 de familii și 4862 de persoane. Deși în acea perioadă nu avea casă parohială, biserica avea cor și o bibliotecă cu 417 volume, fapt care a atras în această parohie numeroși intelectuali calafeteni ai timpului (preot militar Inochenție Ștefănescu, căpitan farmacist Marcel Broscărescu, locotenent colonel Popa M. Ioan, locotenenți, avocați și ingineri).
Construită acum aproape 150 de ani, biserica a suferit de-a lungul timpului mai multe transformări până la dobândirea înfățișării exterioare actuale, dar a rămas întotdeauna un spațiu al ortodoxiei, credinței și trăirii spirituale la dispoziția calafetenilor. Ultimele lucrări de restaurare și consolidare au avut loc în anul 2011, fiind efectuate cu sprijinul Consiliului Local Calafat. Slujba de resfințire s-a ținut în data de 8 mai, a treia duminică după Paște (cunoscută drept Duminica Femeilor Mironosițe), fiind săvârșită de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.