Azi, 17 decembrie, a avut loc la Secția Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei deschiderea expoziției „Rarități din Colecția Muzeului Olteniei”. Expoziția, ce va putea fi vizitată până la 1 mai 2014, aduce în atenția publicului vizitator obiecte emblematice din colecțiile secției de istorie-arheologie din perioada 30.000 î.e.n. – 1919 e.n.
De-a lungul anilor, Muzeul Olteniei din Craiova a organizat numeroase expoziții temporare prin care și-a pus în valoare o parte din imensul patrimoniu format din aproximativ 250.000 de piese, expoziții cu piese deosebite, valoroase, dintr-o anumită colecție, dar nu a venit niciodată în întâmpinarea publicului cu raritățile din toate colecțiile. Prin această expoziție, “Rarități din Colecția Muzeului Olteniei”, specialiștii Secției Istorie – Arheologie prezintă publicului obiecte rare, de valoare, din colecțiile de Arheologie, Istorie Medievală, Istorie Modernă și Contemporană. Importanța pieselor de patrimoniu cultural prezentate în această expoziție depășește cu mult granițele Olteniei, multe dintre ele fiind de valoare universală datorită unicității lor. Totodată, în această expoziție sunt etalate și accesorii obișnuite aparținând familiilor cunoscute din Oltenia secolelor XIX și XX, familii care au avut o contribuție deosebită la progresul comunității locale.
În cadrul expoziției, publicul va putea observa piese ce țin de evoluția armamentului antic și medieval din Asia și Europa de Est, carte veche românească și străină, ceramică grecească antică, podoabe și arme dacice, statuete, ceramică și piese de podoabă romane, vase de lemn și lut neolitice (unicate naționale), podoabe de epocă medievală și modernă, elegante rochii din sec. XVIII. Centrul atenției îl vor reține cu siguranță exponate precum craniul uman de Homo Sapiens de la Peștera Muierii, ce are o vechime de aproximativ 30.000 de ani, Tetraevangheliarul bizantin de secol XII – XII, sabia haiducului Iancu Jianu, tezaurul domnesc, medieval, de la Dudașul Schelei (jud. Mehedinți), inelul sigilar al Banului Manta, sec. XVI, crucea relicvar ce a aparținut lui Nicolae Pătrașcu, fiul lui Mihai Vitezul, călimara de brâu a boierului Nicolae Glogoveanu, harta Valahiei din anul 1718, ceasurile lui Alexandru și al Aristiei Aman dar și ceasul lui Gheorghe Chițu, tocul de scris cu care marele diplomat, Nicolae Titulescu, a semnat Tratatul de la Trianon – 4 iunie 1920.
Această valoroasă expoziție, inițiată de către Muzeul Olteniei, se desfășoară în cadrul programului Consiliul Județean Dolj Investește în Cultură, program ce are în vedere, între alte componente, și promovarea patrimoniului cultural național.