Miercuri, 24 aprilie 2019, echipa Asociației Monumente Oltenia a participat la un concert de muzică de cameră din cadrul proiectului SoNoRo Conac. Concertul, ce a avut loc la Palatul Jean Mihail (Muzeul de Artă Craiova), i-a adus în fața publicului pe artiștii Francesco Ionașcu la vioară, Răzvan Popovici la violă și Marcin Sieniawski la violoncel. Aceștia au făcut să răsune în cadrul monumental al Sălii Oglinzilor: Aubade pentru trio de coarde (George Enescu), Sonata pentru vioară și violoncel (Maurice Ravel) și Trio de coarde (Jean Cras).
Concertul a făcut parte din cea de-a VII-a ediție a SoNoRo Conac, inclusă în Sezonul România-Franța, ce cuprinde un program “À la française”. În perioada 24 aprilie – 11 iulie 2019, în cadrul Sezonului România-Franța, vor avea loc 16 concerte SoNoRo Conac în clădiri istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural românesc, multe dintre ele construite în stilul eclectic francez al începutului de secol XX, perioadă de maximă înflorire arhitectonică a țării noastre. După închiderea Sezonului România-Franța, turneul SoNoRo Conac 2019 va mai continua până pe 15 septembrie, cu încă trei concerte.
Programul SoNoRo Conac 2019 continuă cu următoarele concerte:
8 mai – Palatul Comunal din Buzău, jud. Buzău
9 mai – Castelul Arcuș, jud. Covasna
10 mai – Castelul Haller, Ogra, jud. Mureș
11 mai – Castelul Apafi, Dumbrăveni, jud. Sibiu
12 mai – Palatul Peleș, jud. Prahova
30 mai – Palatul Regal, București
31 mai – Biserica Fortificată din Criț, jud, Brașov
1 iunie – Biserica Fortificată din Meșendorf, jud. Brașov
2 iunie – Biserica Fortificată din Viscri, jud. Brașov
3 iunie – Cercul Militar din Brașov, jud. Brașov
7 iulie – Sinagoga Neologă din Oradea, jud. Bihor
8 iulie – Biblioteca Astra, jud. Brașov
9 iulie – Castelul Bran, jud. Brașov
10 iulie – Biserica Cisterciana de la Cârța, jud. Brașov
11 iulie – Vila Florica de la Ștefănești, jud. Argeș
Programul complet îl găsiți pe www.conac.sonoro.ro sau la evenimentul dedicat pe Facebook.
Despre SoNoRo Conac
În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect, SoNoRo Conac, ce dorește, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a partimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de naturã intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoRo Conac este un proiect realizat cu sprijinul partenerului principal BRD Groupe Societe Generale cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc. Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470. Fiecare concert este urmat de un cocktail oferit de cramele Avincis și de illy.