Consiliul Județean Dolj și Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Dolj organizează luni, 15 mai 2017, evenimentul „Dolju-n bucate”, în colaborare cu Universitatea din Craiova, la Casa Universitarilor (Casa Romanescu), între orele 11:30 – 13:30, cu sprijinul Facultăților de Litere și Horticultură, comunităților rurale: Bârca, Dăbuleni, Calafat, Ghidici, Izvoare, Giurgița, Grecești; Forumului de Prietenie Româno – Macedonean din Băilești și Asociației Vlahilor din Bulgaria. Vom avea bucate din Dolj, dar și din diverse colțuri ale Olteniei grație studenților / masteranzilor de la Litere și Horticultură, care își au rădăcinile sau locuiesc în alte județe ale regiunii.
Viață evenimentului vor mai da jocurile și cântecele bătrânești. Alături de Centrul Creației Populare Dolj și de studenți vor fi membri ai Ansamblurilor folclorice „Rozele Calafatului” – solista Maria Camelia Chivu, „Rapsozii Desnățuiului” (Giurgița) – solista Letiția Lungu, „Hora Desnățuiului” (Bârca), solistul Liviu Olteanu (masterand al Facultății de Litere).
Vor expune: Rodica și Viorel Dîlganu din Craiova (obiecte decorative din lemn), Anca Dumitrescu – atelierul “Covorul oltenesc” din comuna doljeană Măceșu de Jos, Cooperativa “Altița Dăbuleniului”, Liliana Dobrițoiu – ii, cămăși tradiționale, Corina Matei – obiecte din pănuși.
Aceasta este cea de-a treia ediție realizată cu sprijinul Universității din Craiova și, asemenea celorlalte, își propune să îi apropie pe tineri de lumea satului tradițional și, în același timp, să îi pună în valoare pe gospodarii comunităților rurale, cei care și-au asumat responsabilitatea conservării și promovării identității locale. Îi veți cunoaște și veți putea sta de vorbă cu ei în jurul meselor cu bucate, la fel cum odinioară se adunau ai casei și își povesteau unii altora bucuriile sau necazurile, își făceau planuri sau depănau amintiri.
Oaspeții vor degusta bucate pregătite ca-n vremea bunicilor, cu ce are omul satului în gospodăria proprie.
Proiectul „Dolju-n bucate” a implicat îndeosebi comunitatea locală, cetățenii fiind primii susținători ai acestuia. În anul 2015, evenimentul de amploare s-a desfăşurat în holul central al Universității din Craiova, alături de zeci de studenți voluntari şi localnici şi de reprezentanți ai instituțiilor de cultură sau administrative din Dăbuleni, Bârca, Giurgița, Calafat, Pieleşti.
“Dolju-n bucate” este un proiect inițiat în anul 2014, de Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, ca o călătorie prin viața satului tradițional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei țăranului autentic în jurul mesei. Proiectul a fost demarat atunci alături de localitatea Dăbuleni, care a facilitat realizarea unei filmări într-o bucătărie conservată ca acum aproape 100 de ani, cu protagoniste vârstnice care au povestit şi gătit la vatră. De asemenea, fotografiile făcute la acel moment au constituit şi prima expoziție “La vatra cu bucate ca-n poveşti”. Deja oraşul Dăbuleni şi-a trecut în palmaresul cultural mai multe episoade “Dolju-n bucate”, în care gospodinele au gătit aşa cum făceau bătrânele lor, folosindu-se doar de ce aveau pe lângă casă.
Un alt exemplu extraordinar de implicare a comunității şi de asumare a îmbunătățirii imaginii acesteia prin promovarea faptelor de cultură tradițională este comuna Bârca. În repetate rânduri, atât în Craiova (la Galeriile „Cromatic”, dar şi la Universitatea din Craiova), precum şi în comună, oamenii au putut gusta pâinea mințită, raci umpluți, salată de vinete cu puțin usturoi şi țelină, murături, turtă coaptă, gogoşi şi multe alte bucate alese, pregătite cu suflet şi pricepere de gospodine din Bârca, precum și bucate bulgărești.
Alte importante momente „Dolju-n bucate” s-au organizat în colaborare cu localitățile Pielești, Calafat, Băilești, Urzicuța, Ghidici, Maglavit, Desa, Giurgița, Izvoare, precum şi cu Asociația Vlahilor din Bulgaria.
Afișul evenimentului a fost realizat de Iulia Trițoiu, de la Facultatea de Inginerie Electrică. Coordonarea studenților implicați a fost asumată de Raluca Stamatescu, Irina Matei, Camelia Şuican, Corina Matei, Camelia Bănică, de la Facultățile de Litere și Horticultură!