Expozitia Eros si sexualitate in Dacia Romana, la Muzeul Olteniei

Muzeul Olteniei Craiova, Secția Istorie-Arheologie, deschide începând cu data de 4 octombrie, expoziția itinerantă Eros și sexualitate în Dacia Romană. Evenimentul se derulează în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Orășenesc Turda, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Muzeul Regiunii Porților de Fier Drobeta Turnu Severin, Muzeul Banatului Timișoara și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi deschisă publicului, la Craiova, până în data de 30 octombrie. Evenimentul este interzis persoanelor cu vârsta sub 18 ani.

Eros si sexualitate in Dacia Romana
Eros si sexualitate in Dacia Romana

După mai multe secole de cenzură, pudoare și prejudecăți, în contextul societății libere în care trăim, expoziția Eros și sexualitate în Dacia Romană aduce în prim planul atenției publice o realitate a lumii antice și deopotrivă a tuturor timpurilor. A fost, este și va rămâne un subiect tabu, datorită nu problematicii în sine, cât mai ales a exceselor de comportament și a scandalurilor generate.

Când vorbim despre Eros și sexualitate nu trebuie să avem neapărat în vedere prostituția, videochat-urile, casele de toleranță sau viața sexuală în amănuntele sale intime. Ne referim la nuditate, la perfecțiunea corpului uman așa cum a fost redat el în cadrul „proporțiilor de aur” și la manifestări erotice specific umane, scuturate de latura vulgară cu care ne-a obișnuit mediul informațional din ultima vreme.

Lumea greco-romană nu avea prejudecățile cu care ne confruntăm noi în prezent. Erotismul era prezent în viața cotidiană, fără însă a agresa în vreun fel societatea. Cu excepția reprezentărilor priapice, cu rol apotropaic și de stimulare a fecundității și fertilității umane, destul de rare, nuditatea era mai degrabă specifică zeităților decât oamenilor.

Dorim să prezentăm vizitatorului un excurs prin reprezentările artistice, figurative ale lumii romane, despre corpul uman, în diferitele sale ipostaze. Fie că sunt zei, oameni obişnuiţi, prostituate sau „clienţi” ori cupluri conjugale, aceştia au constituit obiectul unor reprezentări prin care nuditatea şi atributele sexuale nu violentau sensibilităţile, nu determinau oprobiul comunităţii, nu generau discursuri moralizatoare. Evenimentul expoziţional, organizat la iniţiativa Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, în colaborare cu opt alte instituţii muzeale de prestigiu din Transilvania, Oltenia şi Banat, concentrează 84 de piese reprezentative pentru demersul propus şi se adresează numai segmentului de public cu vârsta de peste 18 ani. Publicul va avea parte de o expoziție inedită și „exotică” cu piese arheologice descoperite pe teritoriul României și care reflectă reprezentarea artistică a nudității și a sexualității în epoca romană, precum tipare ceramice cu reprezentări erotice, un falus cu aripi, o scenă sexuală gravată pe un monument funerar sau reprezentări ale zeiței Venus.

Scroll to Top