Echipa Monumente Oltenia sprijină eforturile Ministerului Culturii de a achiziționa opera „Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși, piesă de tezaur național. Guvernul României a înaintat actualilor proprietari ai sculpturii o ofertă de achiziție de 11 milioane de euro, din care 6 milioane de euro se vor strânge prin intermediul unei subscripții publice naționale. Vă îndemnăm să donați și dumneavoastră, astfel încât „Cumințenia Pământului” să se întoarcă în patrimoniul cultural național.
Despre „Cumințenia Pământului”
Sculptura, realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907, aparține patrimoniului cultural național, în categoria Tezaur. Alături de “Sărutul” și “Rugăciunea”, „Cumințenia Pământului” marchează cea mai apreciată perioadă de creație a artistului, fiind emblema “primelor sculpturi moderne din lume”. Opera de artă este realizată din calcar crinoidal prin tehnica cioplirii. Se crede că pentru corpul statuetei ar fi fost folosit un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnieres.
Însuși Constantin Brâncuși spunea despre operă: „Cumințenia pământului… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puțin unul din cele șapte văluri ale frumuseții sale, cel al misterului – care îi oferă și prețuirea și nemurirea. Cumințenia pământului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”
În prezent, „Cumințenia Pământului” este în proprietatea moștenitorilor lui Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911. În 2012, familia Romașcu a obținut retrocedarea drepturilor de proprietate.
Sculptura este găzduită în acest moment de către Muzeul Băncii Naționale a României. În perioada 16 iunie – 8 iulie va putea fi admirată gratuit de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-18:00. Din data de 11 iulie, opera marelui sculptor va putea fi văzută conform programului normal de vizitare a muzeului, publicat pe site-ul BNR.
PENTRU DONAȚII, ACCESAȚI ACEST LINK!
Despre Constantin Brâncuși
Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876 în Hobița, Gorj. Este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța și puritatea formei și prin utilizarea sensibilă a materialelor. Brâncuși a combinat simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea, dar și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen.
În prezent, în România se află mai multe opere de importanță universală ale lui Constantin Brâncuși.
La Târgu Jiu se află ansamblul sculptural “Calea Eroilor”, una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Constantin Brâncuși. Cele patru componente sculpturale — „Masa tăcerii”, „Aleea scaunelor”, „Poarta sărutului” și „Coloana fără sfârșit” — sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1275 de metri. Ansamblul a fost inaugurat în anul 1938.
Cea mai importantă colecție Brâncuși se află în patrimoniul Muzeului de Artă din Craiova, unde sunt expuse operele „Cap de copil” (1906, bronz patinat), „Domnișoara Pogany” (copie după varianta din 1913, bronz patinat), „Ecorșeu” (1902, gips colorat), „Orgoliu” (1905, bronz patinat), „Sărutul” (1907, Piatră de Marna), „Scaun colțar” (1900, Lemn de stejar), „Tors” (prima lucrare din ciclu, 1909 – 1910, marmură albă), „Vitelius” (1898, gips).
În București, în curtea Spitalului Militar este expusă o copie din bronz a bustului generalului medic Carol Davila (realizare 1903-1912), sculptură expusă la Muzeul Militar Național. La Muzeul Național de Artă al României este expusă sculptura „Rugăciunea” (1907, bronz).