Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, Primăria, Consiliul Local și Căminul Cultural Pielești organizează miercuri, 30 martie 2016, ora 12:00, evenimentul “Dolju-n bucate”, la Muzeul Satului din Pielești. Alături de gazde vin cu preparate tradiționale și localitățile Dăbuleni, Calafat, Ghidici, Urzicuța, Băilești, Perișor. Și aici, implicarea este atât a localnicilor, cât și a reprezentanților instituțiilor de cultură sau administrative.
Evenimentul este un bun prilej pentru a stabili o trainică legătură culturală între comunitățile rurale și o ocazie extraordinară de a pune în valoare bucătăria tradițională a județului Dolj, născută din sărăcia și lipsurile bunilor și străbunilor noștri, dar atât de diversă și de gustoasă, încât își merită locul în galeria bucatelor care întregesc tabloul culinar tradițional românesc.
Pentru repunerea în valoare și conservarea identității locale, deja unele comunități au decis să își organizeze unul sau mai multe momente “Dolju-n bucate”, și au ales ca o dată pe an să se alăture centrului nostru pentru promovarea la Craiova a satului tradițional doljean și pentru a avea în timp cea mai mare masă tradițională din această parte de țară.
“Dolju-n bucate” este un proiect inițiat în anul 2014, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, ca o călătorie prin viața satului tradițional doljean, ilustrată prin diversitate culinară și poveștile protagoniștilor care refac tabloul reunirii familiei țăranului autentic în jurul mesei, la care fiecare își spune bucuriile sau necazurile.
Proiectul „Dolju-n bucate” a implicat îndeosebi comunitatea locală, cetățenii fiind primii susținători ai acestui proiect. În anul 2015, evenimentul de amploare s-a desfășurat în holul central al Universității din Craiova, alături de zeci de studenți voluntari de la Facultatea de Litere, localnici și reprezentanți ai instituțiilor de cultură sau administrative din Dăbuleni, Bârca, Giurgița, Calafat, Pielești.