La 1 martie 1991, Comisia Națională a Monumentelor, Ansamblurilor și Siturilor Istorice (CNMASI) București a înscris ansamblul monumental din Târgu Jiu pe Listă tentativă a UNESCO, alături de alte 7 monumente culturale și 4 monumente naturale românești de valoare incontestabilă. Ansamblul a fost înscris în categoria culturală, conform criteriilor (i) și (ii) din Ghidul Operațional pentru Implementarea Convenției Patrimoniului Mondial, ce îi atestă valoarea universală excepțională. Criteriul (i) se referă la faptul că monumentul reprezintă o capodoperă a geniului creator uman, în timp ce criteriul (ii) atestă faptul că ansamblul prezintă un schimb important de valori umane, într-o perioadă de timp sau într-o zonă culturală a lumii, cu privire la evoluțiile din arhitectură sau tehnologie, arte monumentale, urbanism sau proiectare peisagistică.
Procedurile s-au reluat la începutul lui 2011, atunci când Consiliul Local Târgu Jiu a aprobat demararea procedurilor necesare pentru înscrierea ansamblului Brâncuși pe lista UNESCO. Acest pas a fost urmat de o reuniune a reprezentanților Institutului Național al Patrimoniului (INP), Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO, Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS) România şi ai Centrului Cultural Constantin Brâncuși. În urma tuturor acestor pași, la finele lui 2012 s-a semnat un protocol de colaborare între Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Primăria Târgu Jiu în vederea continuării procedurilor și a înființării unor grupuri de lucru formate din reprezentanți ai ambelor instituții. La momentul de față, dosarul ansamblului Brâncuși în vederea înscrierii în lista UNESCO este instrumentat de INP, elaborarea documentației fiind preconizată să dureze până în anul 2014.
În cazul în care Ansamblul Monumental Calea Eroilor va fi acceptat pe lista UNESCO, acesta va deveni al doilea monument istoric din Oltenia inclus pe această listă, după Mânăstirea Hurezi.