Banca Nationala a Romaniei Craiova, Filiala Dolj
Cod LMI: DJ-II-m-B-08137
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de arhitectură
Datare: 1888
Adresa: Calea Unirii 6
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Banca Națională a României Craiova – Filiala Dolj este găzduită într-un monument istoric de arhitectură de interes local, situat în centrul municipiului Craiova, pe Calea Unirii, nr. 6 (capătul dinspre Valea Vlăicii). Clădirea este situată lângă Casa Constantin Vălimărescu și vis-a-vis de Biserica evanghelică.
Construcția imobilului
Imobilul, ce datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea (1887 – 1888), a fost construit pentru a servi drept sediu al sucursalei județene a Băncii Naționale a României, instituție înființată în 1880. Dezvoltarea țesăturii de agenții ale BNR a început în 1891 și s-a terminat pe întreg cuprinsul țării în 1900, provocând un curent de mare expansiune a mișcării bancare românești. Pe lângă BNR, printre marile bănci care au luat ființă în România în acea perioadă se mai numără și Banca Comerțul din Craiova (fondată la 1898 din inițiativă românească și capital românesc), al cărei palat găzduiește astăzi Primăriei Craiovei.
Conducerea instituției
Printre personalitățile care au contribuit decisiv la înființarea instituției și dezvoltarea rețelei județene s-a numărat și scriitorul și economistul politic craiovean Eugeniu Carada (29.11.1836, Craiova – 10.02.1910, București). Carada a contribuit la întocmirea proiectului Constituției de la 1866. În timpul Războiului de Independență, a devenit mâna dreaptă a lui Ion Brătianu, pentru care a îndeplinit numeroase misiuni diplomatice în străinătate. Pentru meritele sale, i s-au oferit locuri în Parlament și Guvern, pe care Carada le-a refuzat pentru că “onorurile îi displaceau”. Însă a acceptat propunerea lui Brătianu de a organiza din punct de vedere tehnic proaspăt înființata Bancă Națională a României, al cărei director a devenit în februarie 1883. Pentru contribuția lui Eugeniu Carada la dezvoltarea întregii societăți românești, în Craiova s-a amplasat un monument în onoarea lui și o stradă din zona centrală îi poartă numele.
Primul director al Băncii Naționale a României – filiala Dolj a fost Elefterie Cornetti (1831-1910), mai cunoscut drept fondator al Școlii de Muzică „Elefterie și Elena Cornetti” (azi Școala Populară de Arte și Meserii „Cornetti”). Fiu al negustorului și proprietarului de pământuri Crăciun Ioanovici și al Ecaterinei, Elefterie își ia numele de familie, evident italienizat, după cel al moșiei Cornetu, rămasă moștenire de la părinți. Cariera acestuia pornește de la funcția de casier al Consiliului Municipal Craiova, deținută până în 1861, și continuă cu alte funcții publice: consilier muncipal în 1859, comandant de companie în garda cetățenească a Craiovei, prefect de Mehedinți, senator liberal (pe viață). Din 1887 devine primul director al Băncii Naționale, filiala Craiovei.
Despre imobil
Revenind la sediul sucursalei doljene a BNR, acesta se remarcă prin stilul arhitectural specific sfârșitului de secol XIX, ce combină eclectismul european și neoclasicismul cu influențe Art Deco (stil neoclasic, baroc târziu și francez liber interpretat). Responsabili de construcția imobilului au fost antreprenorii Dimitrie Nedelcu și Domenico Costa, cei care se mai ocupaseră în 1885-1886 și de construcția sediului sucursalei Galați a instituției. Nedelcu mai participase la construcția Hotelului Casino Minerva și a Liceului Carol I din Craiova, în timp ce Costa avusese în grijă ridicarea Palatului Bursei (actuala Bibliotecă Națională) și Palatul Camerei (actualul Palat al Patriarhiei) din București. Dispusă pe un singur etaj, clădirea din cărămidă și piatră sculptată impresionează prin suprafața sa totală (1.500 mp), înălțimea camerelor (holul central are o înălțime de 7 m) și grandoarea decorațiunilor din interior (uși, geamuri, candelabre, mobilier, mozaicuri). La demisol se găsește Tezaurul băncii, care a fost folosită multă vreme drept casierie.
Clădirea găzduiește aceeași instituție ca și în urmă cu 125 de ani, Banca Nationala a Romaniei Craiova, filiala Dolj. Pe lângă birourile administrative și ale conducerii instituției, în imobil se mai află și un birou al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului și Serviciul de Inspecție Bancară al sucursalei.
Banca Națională a României Craiova în secolul XXI
În anul 2000 au fost efectuate lucrări de conservare și restaurare ce au vizat portalul și frontispiciul fațadei principale (capitelurile pilaștrilor și cartușele decorative), ancadramentele ferestrelor, frontispiciile și consolele, curățirea pietrei originale și completarea lacunelor cu simili-piatră.
În anul 2008 au fost făcute demersuri în vederea consolidării clădirii, ce au inclus o expertiză tehnică și proiectul tehnic. Doi ani mai târziu s-a anunțat faptul că imobilul va fi renovat și consolidat cu fonduri de la Banca Centrală, lucrările vizând demisolul, tâmplăria, instalațiile electrice și sanitare și elementele arhitectonice.
În prezent se fac lucrări de consolidare, amenajare, restaurare şi modernizare a sediului Agenţiei Dolj a Băncii Naţionale a României.