Anul 2014 este declarat “Anul Brâncoveanu” și, cu această ocazie, Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova îl sărbătorește pe domnitor printr-un nou spectacol-lectură, “Cină cu soarele sus”, de Gheorghe Truță. Spectacolul, programat în seria Autorii sunt în sală, lansată în 2013, va avea loc în data de 16 octombrie 2014, ora 17:00 în sala „I.D.Sîrbu” a Naționalului craiovean. La acest spectacol, intrarea publicului este liberă.
Din distribuția spectacolului fac parte nume mari ale teatrului românesc și craiovean: Ilie Gheorghe (Brâncoveanu), Natașa Raab (Doamna Marica), Cătălin Vieru (Matei), Marian Politic (Radu), Cătălin Băicuș (Constantin), Cosmin Rădescu (Ștefan), Ștefan Mirea (Ienache Văcărescu) și Tudorel Petrescu (Mustafa). Regia artistică și scenografia sunt semnate de Mircea Cornișteanu, iar regia tehnică de Mircea Vărzaru.
Despre seria Autorii sunt în sală
Autorii sunt în sală este un proiect menit să încurajeze dramaturgia contemporană românească, din dorința de a sensibiliza regizorii aflați în căutare de texte valoroase, precum și de a atrage publicul către creația dramatică autohtonă. Proiectul este destinat prezentării în premieră pe țară a unor texte din dramaturgia originală românească a ultimilor ani. Până în prezent au fost prezentate spectacole de Cornel Mihai Ungureanu, Valentin Nicolau, Cornel Udrea.
Despre autorul Gheorghe Truță
Născut : 1 iunie 1958, în loc. Călui, jud. Olt.
Studii: Liceul “Fraţii Buzești” din Craiova, Facultatea de Matematică a Universității din Craiova. Din 1993 este membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Craiova.
Apariții editoriale: ORAȘUL, roman, Ed. Albatros, București, 1982 – cu o prezentare de Mirela Roznoveanu, PAGODA, proză, Editura de Vest (Facla), Timișoara, 1992. RAIUL ȘOBOLANILOR, roman, Editura Matinal – Panorama, Petroșani – București, 1999. (Cu o prefață de Dan Silviu Boerescu.) ÎNGERE, VII?, roman, Editura Aius, Craiova, 2010. TEATRU – piese jucate, premiate sau interzise, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2003, ALICE NU ȘTIE SĂ MOARĂ, teatru, Editura Aius, 2010.
Premii literare: Premiul de debut al editurii ALBATROS pentru romanul ORAȘUL (1980), Premiul filialei Craiova a UNIUNII SCRIITORILOR, secțiunea PROZĂ, pe anul 1992, pentru volumul PAGODA, Premiul filialei Craiova a UNIUNII SCRIITORILOR, secțiunea DRAMATURGIE, pe anul 1995, pentru piesele jucate : MAREA BRAMBUREALĂ și CRÂNGUL ALBASTRU, Premiul filialei Craiova a UNIUNII SCRIITORILOR, secțiunea ROMAN, pe anul 1999, pentru romanul RAIUL ȘOBOLANILOR, Premiul filialei Craiova a UNIUNII SCRIITORILOR, secțiunea DRAMATURGIE, pe anul 2003, pentru volumul TEATRU – piese jucate, premiate sau interzise, Piesa MAREA BRAMBUREALĂ a fost nominalizată pentru Marele Premiu la Concursul Național de Dramaturgie «Camil Petrescu» (Ediția I), Piesa CATEDRALA a fost nominalizată de către UNITER pentru «Cea mai bună piesa românească a anului 1999», Premiul Fundației Ion D. Sîrbu, pentru debut în dramaturgie, cu piesa RECVIEM PENTRU SECOLUL DOUĂZECI, 1991, Premiul special al Fundației “Alice Voinescu” pentru piesa ALICE NU ȘTIE SĂ MOARĂ (Tr. Severin, iulie 2005).
Piesele sale s-au jucat la teatre din Craiova, Bacău, Bălți (Republica Moldova), Deva, Petroșani, București, Botoșani, Sfântu Gheorghe și Timișoara.