Sâmbătă, 20 septembrie 2014, are loc evenimentul internațional dedicat monumentelor istorice “Watch Day”, o celebrare bienală a patrimoniului cultural ce prilejuiește adunări în jurul a zeci de situri istorice din întreaga lume. Cu această ocazie, Fundația Pro Patrimonio a lansat invitația de a participa la evenimentul Watch Day în satul Urși, județul Vâlcea, pentru a descoperi un peisaj deosebit și un patrimoniu arhitectural prea puțin cunoscut. În satul Urși se va inaugura Muzeul Bisericii de lemn, care va conține expoziția “Biserica de lemn din Urși reașezată în comunitate”. Evenimentul este parte a proiectului “60 de biserici de lemn” și este organizat de Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România cu sprijinul World Monuments Fund.
Programul evenimentului
11:00 – Biserica de lemn, în curs de restaurare, își deschide porțile pentru vizitatori. Voluntarii care participă la restaurare vor oferi explicații despre lucrările efectuate până acum la structura de lemn și picturii.
11:00 – 13:00 – Activități pentru copii în cadrul Muzeului
12:00 – Deschiderea Muzeului, amenajat în grădinița din satul Popești. Va avea loc slujba de sfințire a muzeului, se va prezenta muzeul cu contribuția copiilor din sat.
13:30 – Inaugurarea centrului de informare turistică Popești
14:00 – Masa câmpenească organizată de Primăria Popești (program artistic – muzica populară: Fii satului și Haiducii de la Mărăști)
15:00 – 17:00 – Activități pentru copii în cadrul Muzeului
17:00 – Proiecții în biserica nouă – cu imagini din timpul restaurării, un film de prezentare a Bisericii de lemn și altele.
Doritorii vor putea vizita împrejurimile: satele din comună (Urși, Popești, Firijba – sat pitoresc, aproape părăsit, situat într-o zonă destul de greu accesibilă), Culele de la Măldărești, Mănăstirea Horezu etc. Informații despre acestea vor putea primi la fața locului de la voluntari.
Scurt istoric
Biserica din Urși a fost construită în perioada 1757-1784, ctitori fiind Ion Danciu și popa Costandin. După incendiul din 1838, biserica a fost reparată și pictată în 1843 de către meșterii Gherghe, Nicolae and Ioan atât la interior cât și la exterior. Din 1913 în sat a fost construită o nouă biserică de zidărie, cea de lemn rămânând pentru cimitir. Ultima reparație a avut loc în 1943.
Pe 12 iunie 2010 bolta altarului se prăbușește, fapt pentru care Ordinul Arhitecților și Fundația Pro Patrimonio, cu donații și muncă voluntară realizează o structură de protecție a bisericii, desfac acoperișul putred și, împreună cu prof. Dan Mohanu și studenții Universității Naționale de Arte București, realizează o consolidare proviziorie a frescelor. Arhitecții Ștefan Bâlici și Virgil Apostol au realizat voluntar proiectul de restaurare pentru biserica din Urși. Restaurarea bisericii este în curs și se realizează doar din donații, cu voluntari și cu sprijinul comunității.
Puteți solicita mai multe informații cu privire la indicații de orientare sau posibilități de cazare în zonă la adresa de email bucuresti@propatrimonio.org.