În perioada 30-31.01.2019, Asociația Monumente Oltenia a participat la un infotur în orașul Vidin din Bulgaria. Activitatea face parte din proiectul „Renașterea patrimoniului arhitectural din județul Dolj și districtul Vidin”, organizat de Asociația Română pentru Industrie Electronică și Software, Filiala Oltenia, în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Turismului Vidin – Beneficiar principal. Proiectul este finanțat prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria, axa prioritară nr. 2 „O regiune verde”, O.S. 2.1 „Îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului natural și a resurselor și patrimoniului cultural”. Scopul proiectului este de a atrage turiști în regiunea transfrontalieră, prin promovarea patrimoniului cultural și istoric al regiunilor Vidin și Dolj.
În cadrul infoturului dedicat reprezentanților mass media și touroperatorilor locali din Craiova, am avut șansa de a vizita clădiri de patrimoniu, de interes cultural și istoric din districtul Vidin, dar și de a afla mai multe informații cu privire la activitățile propuse în proiect și rezultatele acestora asupra promovării turistice a județului Dolj și districtului Vidin.
Citește aici un scurt ghid turistic despre Vidin (în limba română): partea I și partea a II-a.
În cadrul prezentărilor despre proiect am aflat că au fost realizate două baze de date ale clădirilor din Vidin și Dolj, ce conțin informații despre istoricul și arhitectura a 48 de edificii din Vidin și 100 de edificii din Dolj. Pe baza acestor baze de date se vor edita albume și cataloage de promovare a clădirilor de patrimoniu, disponibile în limbile română, bulgară și engleză. Considerăm că acestea vor avea un rol important în promovarea eficientă a turismului în regiunea transfrontalieră vizată, cu accent pe latura istorică și culturală, înscriindu-se în trend-ul de educare în privința patrimoniului pe care-l urmează și asociația noastră.
De asemenea, pentru promovarea patrimoniului cultural local din ambele regiuni (județul Dolj și districtul Vidin) a fost realizat un film de prezentare. Îl puteți viziona și voi integral dând click pe imaginea de mai jos.
În urma discuțiilor cu organizatorii români ai proiectului și cu partenerii lor bulgari, am mai aflat că în cadrul proiectului au fost achiziționate imprimante 3D, aflate acum în instituții culturale și de învățământ din Craiova. Persoane cu experiență în utilizarea acestor echipamente îi vor învăța pe elevi să le folosească pentru a elabora modele 3D ale edificiilor din Vidin și Dolj, dar și suveniruri sau alte obiecte. Ideea este una foarte actuală și eficientă, fiind cunoscut interesul turiștilor față de muzee sau expoziții ce prezintă machete sau modele la scară ale diferitelor clădiri, monumente sau obiective turistice. În Europa exista zeci de astfel de muzee, precum Minimundus din Klagenfurt, Austria; Miniatürk din Istanbul, Turcia; Swissminiatur din Lugano, Elveția; Miniuni din Ostrava, Cehia, pentru a da câteva exemple.
În concluzie, în urma acestui infotur am putut face o comparație între resursele culturale și istorice disponibile în districtul Vidin și cele din județul Dolj, pe care le cunoaștem mai îndeaproape. Mai mult decât atât, grație unei viziuni de ansamblu asupra potențialului turistic comun pe care îl au cele două regiuni, ne propunem să le oferim turiștilor Craiova Guided Tours (serviciul de tururi ghidate în Craiova al Asociației Monumente Oltenia) și recomandări sau propuneri personalizate de vizite la sud de Dunăre (în funcție de dorințele exprimate și timpul disponibil).
Dacă sunteți interesați, dați-ne un semn!