În perioada martie-iulie 2014, Muzeul Olteniei invită liceenii craioveni să facă voluntariat și să se implice într-un program unic în Craiova, „I like the museum”. Prin acest proiect, elevii se pot alătura echipei secției de Științe ale Naturii a Muzeului Olteniei, alături de care vor contribui la interacționarea în maniere cât mai interesante cu publicul adolescent și nu numai, vor participa la promovarea de evenimente și programe organizate în muzeu și vor avea ocazia să participe la programe și activități ale muzeului împreună cu cei care organizează aceste evenimente, contribuind cu propriile idei și soluții.
Stagiul de voluntariat în cadrul muzeului se desfășoară pe durata a 5 luni, începând din luna martie până la sfârșitul lunii iulie, și presupune participarea lunară la întâlniri, participarea la sesiunile de formare și training și implicarea în organizarea activităților și programelor pentru public ale muzeului, conform unui calendar stabilit în prealabil. Voluntarii sunt aleși în urma unui proces de recrutare și selecție a adolescenților ce își depun C.V.-urile.
Cine sunt voluntarii adolescenți ai muzeului?
Voluntarii adolescenți sunt elevi de liceu care își doresc să se implice în activități extrașcolare. Aceștia participă activ la proiectele, programele și evenimentele Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova în timpul lor liber, în afara programului școlar, dobândind cunoștințe și dezvoltându-și competențele în domenii foarte variate precum mineralogie, paleontologie (plante și animale fosile), botanică (plante), entomologie (insecte), malacologie (moluște), ihtiologie (pești), ornitologie (păsări), mamifere, vorbitul în public și relații cu reprezentanții mass-media locale, leadership-ul, organizarea și planificarea de evenimente etc.
Care sunt avantajele voluntariatului la Muzeul Olteniei Craiova – Secția Științele Naturii?
Stagiul de voluntariat în cadrul muzeului le poate oferi elevilor următoarele avantaje:
• intră în contact direct cu lumea din culisele muzeului (muzeografi, conservatori, restauratori, custozi de sală);
• învață lucruri noi din domeniul biologiei și muzeologiei;
• se familiarizează cu modul de funcționare a unei instituții mari;
• dobândesc abilități practice de organizare și comunicare;
• își dezvoltă capacitatea de lucru în echipă;
• cunosc persoane noi și își fac prieteni;
• capătă mai multă încredere în sine și își dezvoltă abilitățile de comunicare și vorbire în public;
• au șansa să se implice în activități diferite față de cele care fac parte din programul lor;
• își îmbogățesc portofoliul de activități extrașcolare (adeverință și contract de voluntariat).
Ce beneficii au voluntarii?
• gratuitate pe întreaga perioadă a stagiului de voluntariat (februarie 2014 – iulie 2014) la intrarea în Muzeul Olteniei Craiova, în expozițiile temporare și permanente;
• invitații la evenimentele muzeului (vernisaje, ghidaje tematice, ateliere, conferințe etc.);
• zece bilete gratuite pe care membrii familiei tale sau prietenii tăi le pot folosi pentru a intra în expozițiile temporare și permanente.
Care sunt atribuțiile voluntarului?
• să contribuie cu idei și soluții și să se implice activ în organizarea și elaborarea programelor și evenimentelor secției pentru preșcolari, școlari, elevi, studenți, etc.;
• să se implice în promovarea programelor și evenimentelor pentru preșcolari, școlari, elevi, studenți, etc. ale secției (sugestii pentru îmbunătățirea strategiei de comunicare și promovare, realizarea și generarea de conținut pentru pagina de Facebook, realizarea de schimburi de experiențe cu participanți la proiecte similare din țară și străinătate etc.);
• să contribuie cu idei noi de evenimente pentru publicul vizitator și nu numai, precum și cu maniere de accesibilizare a muzeului pentru aceștia.
Este o limită de vârstă pentru înscriere?
Stagiul de voluntariat se adresează doar liceenilor din clasele a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a, care au un program școlar ce le permite participarea în mod consecvent la întâlniri și evenimente, conform calendarului de activități.
Trebuie ca elevii să fie înscriși într-un anumit colegiu pentru a deveni voluntar?
Nu. Nici notele, nici liceul/colegiul în care învață nu reprezintă criterii de selecție a voluntarilor.
Trebuie să aibă experiență ca și voluntar pentru a deveni membru al programului „I like the museum”?
Nu este necesar să aibă o pregătire în domeniul biologie și nici să mai fi făcut voluntariat. Este nevoie doar de pasiune, curiozitate, dorință de implicare în evenimentele desfășurate în muzeu și aptitudini de lucru în echipă.
Cât durează stagiul de voluntariat? Care este numărul mediu de ore, pe lună, petrecute în cadrul programului de voluntariat?
Stagiul de voluntariat durează 5 luni, începând din martie 2014 până la sfârșitul lunii iulie 2014.
Un voluntar petrece la Muzeul Olteniei Craiova – Secția Științele Naturii în medie, 8 ore pe lună. Întâlnirile se desfășoară astfel:
• în zilele de vineri ale fiecărei luni calendaristice (de două ori pe lună), între orele 16:30 și 18:30.
• în a patra sâmbătă din lună, pentru câte un training de dezvoltare de competențe și abilități personale.
Vor exista activități pe care voluntarii va trebui să le desfășoare de acasă pentru programul de voluntariat?
Nu. În afara activităților desfășurate în muzeu ca voluntar, nu va trebui să desfășoare alte activități în plus. Dacă vor dori să se implice mai mult în programele muzeului, o pot face în timpul lor liber, aprofundând și dezvoltând subiectele care îi atrag mai mult, dintre cele discutate pe parcursul întâlnirilor cu ceilalți voluntari și cu angajații secției.
Vor interacționa voluntarii direct cu publicul în cadrul evenimentelor și programelor muzeului?
Voluntarii vor interacționa direct cu publicul doar dacă aleg să facă acest lucru.
Trebuie să participe la toate întâlnirile?
Este recomandat să participe la toate întâlnirile și evenimentele din calendarul pentru voluntariat. Pentru a rămâne membru voluntar, nu pot lipsi la mai mult de 2 întâlniri dintre cele desfășurate în timpul săptămânii și 1 training dintre cele desfășurate în zilele de sâmbătă.
Dacă nu sunt acceptați, există alte stagii de voluntariat în care pot să se înscrie?
Da. Muzeul îi încurajează pe toți cei care nu au fost acceptați ca voluntari să se înscrie în alte stagii de voluntariat oferite de muzeu, precum programele de voluntariat desfășurate pe parcursul Nopții Muzeelor, în cadrul săptămânii “Școala Altfel” etc.
Înscrierea se face prin completarea și trimiterea C.V.-ului descărcat de la acest link până la data de 23 februarie 2014 la următoarele adrese de email: lilagima@yahoo.com și muzeulolteniei@yaho.com. Pentru informații suplimentare puteți suna la numerele de telefon 0766326909 și 0251411906, puteți accesa pagina de Facebook a muzeului sau puteți să mergeți la sediul Secției de Științele Naturii, str. Popa Șapcă, nr. 8.