Casa Stoilov – Bolintineanu, Craiova
Cod LMI: DJ-II-m-B-08136
Categoria: B – monument de interes local
Natura: Monument de arhitectură
Datare: sf. sec. XIX
Adresa: Calea Unirii 5
Localitate: municipiul Craiova
Județ: Dolj
Casa Stoilov – Bolintineanu este un monument istoric de arhitectură de interes local, situat în centrul municipiului Craiova, pe Calea Unirii, nr. 5 (capătul dinspre Valea Vlăicii), vis-a-vis de Casa Constantin Vălimărescu. Imobilul, ce datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, a aparținut generalului Simion Stoilov, tatăl marelui matematician român Simion Stoilov.
Despre gen. Simion Stoilov
Generalul Simion Stoilov (03.02.1841 – 27.04.1901, Craiova) provenea dintr-o familie de sârbi refugiați în România. După ce și-a terminat studiile la Școala militară de ofițeri din București (1857), a urmat cariera militară, avansând rapid. De la sublocotenent (1859) a ajuns locotenent (1861), căpitan (1863), maior (1870). Stoilov a plecat pe front cu Regimentul 4 de linie cu garnizoana la Craiova și a participat la Războiul de Independență a României de la 1877, inclusiv în luptele de la Smârdan, Bukov (în care s-a remarcat) și Plevna.
A ocupat funcțiile de locotenent-colonel al Regimentului 1 Dorobanți (funcție pentru care a primit Steaua României în grad de Ofițer; Sursă: Monitorul Oficial, nr. 61, 16/28 martie 1878), comandant al Regimentului 19 Dorobanți din județul Romanați (Sursă: Monitorul Oficial, nr. 88, 19/31 iulie 1881) și comandant al Regimentului 13 Dorobanți.
Pentru eroismul său de pe câmpul de luptă, a fost decorat cu Ordinele Steaua României, Virtutea militară, Sfânta Ana (ordin rusesc), Takov (ordin sârb) și medaliile Trecerea Dunării și Apărătorii Independenței. Ulterior, colonelul Stoilov a fost avansat la grad de general de brigadă.
În afara vieții militare, Simion Stoilov a fost căsătorit cu Maria (1857-1892), olteancă din Craiova, una din cele două fete ale colonelului Ion Greceanu cu Policsenia Bengescu (fiica lui Costică Bengescu cu Olga Lahovary). Din căsnicia lor a rezultat un fiu, Simion, viitorul mare matematician și academician român, care a locuit în timpul studiilor liceale în casa Stoilov – Bolintineanu.
Despre matematicianul Simion Stoilov
Simion Stoilov (14.09.1887, București – 04.04.1961, București) a urmat cursurile școlii Obedeanu și ale liceului Carol I din Craiova. La vârsta de 13 ani a rămas orfan de tată. În 1907, Stoilov a plecat la studii la Universitatea din Paris, unde a obținut o diplomă de licență (1910) și una de doctorat în matematică (1916). A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1936 și membru plin în 1945, dar și rector al Universității din București între 1944 și 1945. Un an mai târziu, datorită activității sale politice, Stoilov a fost numit ambasator al României în Franța, funcție pe care a ocupat-o până în 1948. Între 1948 și 1951, matematicianul a ocupat funcția de decan al Facultății de Matematică și Fizică din București, în paralel fiind și director-fondator al Institutului de Matematică al Academiei Române (instituție care îi poartă numele), funcție deținută până la moarte. Simion Stoilov este cunoscut drept creator al teoriei topologice a funcțiilor analitice și al școlii românești de analiză complexă și autor prolific în domeniul matematic.
Despre Casa Stoilov – Bolintineanu
Casa Stoilov – Bolintineanu are un regim de înălțime cu trei niveluri (subsol, parter și mansardă). La exterior se remarcă intrarea principală (de pe str. Săvinești), acoperită de marchiză, precum și decorațiunile și ancadramentele ferestrelor de pe fațada dinspre Calea Unirii.
Conform unei plăcuțe de pe fațada imobilului, „În această casă s-a născut și a trăit în timpul studiilor liceale marele matematician român Simion Stoilow 1887-1961”.
Casa Stoilov-Bolintineanu a fost transformată, după 1989, în sediu de bancă. Aici au avut sediul filiala craioveană a Băncii Turco-Române și, ulterior, Banca Italo Romena.