Biserica Sf. Nicolae – Dorobantia, Craiova

Biserica Sf. Nicolae Dorobantia, Craiova

Cod LMI: DJ-II-m-B-08087

Categoria: B – monument de interes local

Natura: Monument de arhitectură

Datare: 1782 – 1793, ref. la 1863 – 1865

Adresa: Str. Alexandru Odobescu 1

Localitate: municipiul Craiova

Județ: Dolj

Biserica Sf. Nicolae Dorobănția este un monument arhitectural și religios din Craiova, situat pe str. Al. Odobescu, nr. 1, în apropierea Bisericii Madona Dudu și a Școlii Centrale de Fete (azi Muzeul Olteniei). Biserica, ce poartă hramul Sf. Nicolae (6 decembrie), are o vechime de peste 2 secole, fiind ridicată în anii 1782-1793 și refăcută ulterior.

Biserica Sf Nicolae Dorobantia, Craiova - vedere frontala
Biserica Sf. Nicolae – Dorobănția, Craiova – vedere frontală

Biserica în secolul XVIII

Despre Biserica Sf. Nicolae se crede că a fost ridicată din lemn în jurul anului 1760, ulterior construită din cărămidă din materiale rămase de la construcția în imediata vecinătate, la mijlocul veacului al XVIII-lea, a Bisericii Madona Dudu. Ridicarea bisericii, începută în jurul anului 1778 a fost inițiativa clucerului Constantin Fotescu, care se numărase printre ctitorii principali ai Bisericii Madona Dudu. La moartea clucerului, în 1781, epitropia bisericii a revenit urmașului său, Dumitrache Fotescu, care, însă, nu a trăit nici el să vadă construcția finalizată. Biserica de zid a fost terminată cel mai probabil în 1793, locașul avându-i ca ctitori pe „Gherasim ieromonahul și Constantin Atanasie, Constantin Băcanu și Olimpia monahia”, conform unor documente bisericești din 1838 și 1839.

Denumirea Bisericii Sf. Nicolae Dorobănția

Numele sub care este cunoscută biserica cu hramul Sf. Nicolae, Dorobănția, este numele mahalalei în care aceasta a fost ridicată. Mahalaua Dorobănția, atestată la 1746, când orașul a fost împărțit în circumscripții, și-ar fi datorat denumirea de la regimentele de dorobanți (soldați) ale căror locuințe (cazarme) ar fi fost în această parte a orașului. Tot aici au fost încartiruite și trupele turcești de ocupație în perioada 848-1851.

O altă ipoteză îi aparține lui C. Obedeanu, care credea că numele mahalalei ar fi venit de la înaintașul familiei Obedeanu, căpitan de dorobanți (apoi mare armaș) Petre Obedeanu, ale cărui locuri se aflau și în această parte a orașului.

Biserica în secolul XIX

La începutul secolului al XIX-lea, biserica ajunge în ruină și este reparată de iznaful (breasla) pescarilor, care o cere pentru sărbătorirea hramului lor. După cutremurul din 1838, biserica suferă din nou pagube semnificative, fiind închisă o perioadă și apoi reparată în întregime în 1839 de „Ioniță Stoicescu și rafetul pescarilor”.

Conform atestărilor unor vechi cărți bisericești, în 1849 funcționa în curtea bisericii o școală sub îngrijirea dascălului Dimitrie Popescu.

Între 1863 și 1865 s-au făcut lucrări de reparații care au schimbat radical aspectul bisericii. Atunci s-a înlăturat pridvorul, naosul a fost unit cu pronaosul prin demolarea zidului despărțitor, s-a construit un fronton, iar turla de zid a fost înlocuită cu una de lemn. Tot în acea perioadă s-a dărâmat și clopotnița de zid.

Biserica Sf Nicolae Dorobantia, Craiova - vedere frontala
Biserica Sf Nicolae Dorobantia, Craiova – vedere frontala

Biserica în secolul XX

Și începutul veacul XX a debutat cu noi reparații prin care a trecut biserica între 1907-1908.

Conform „Anuarului Mitropoliei Olteniei – Vieața Bisericească în Oltenia” din 1941, în acea perioadă parohia Sf. Nicolae – Dorobănția număra 943 familii și 3853 persoane, deținea o bibliotecă cu 100 de volume și pe lângă biserică exista un cămin cultural.

După cutremurul din 1940, care a produs avarii însemnate bisericii, aceasta a fost reparată între anii 1943-1945 conform planurilor cunoscutului arhitect Iancu L. Atanasescu din Craiova.  Atanasescu s-a ocupat, de-a lungul timpului, de proiectarea și restaurarea multor biserici și mănăstiri din Oltenia (Cozia, Cornet, Govora, Dintr-un Lemn, Polovragi, Gura Motrului, Topolnița, Horezu, Arnota, Bistrița, Mofleni, Jitianu, Sadova și altele), dar si de realizarea proiectelor pentru restaurarea mai multor monumente istorice doljene (Casa Glogoveanu, Casa Băniei, extinderea Palatului de Justiție – azi Universitatea din Craiova, Biserica Sf. Apostoli). La reparația din 1943-1945, care i-a dat bisericii forma actuală, s-a demolat turla de lemn și s-a construit alta de zid, s-a adăugat pridvorul, biserica a fost consolidată și înconjurată cu un soclu de ciment. În 1947-1948, pictura interioară a fost restaurată de preotul Constantin Bârneanu, Gheorghe Tudor, Stoianovici Panait și zugravul Gheorghe Lișteveanu din Craiova. Aceștia au acoperit pisania în ulei scrisă de pictorul Gh. Baba pe zidul interior, deasupra ușii de la intrare. Biserica a fost sfințită în 1949.

Biserica Sf Nicolae Dorobantia, Craiova - vedere laterala
Biserica Sf Nicolae Dorobantia, Craiova – vedere laterala

Și cutremurul din 1977 a adus pagube însemnate bisericii, dar în 1980 aceasta a fost din nou restaurată.

În perioada 1995-2000, la Biserica Dorobănția s-au înlocuit învelitoarea și instalația electrică, pictura a fost refăcută, mobilierul a fost schimbat și a fost introdusă o instalație de încălzire centrală.

Biserica Sf Nicolae Dorobantia, Craiova - turle
Biserica Sf Nicolae Dorobantia, Craiova – turle

Biserica în secolul XXI

Biserica Sfântul Nicolae – Dorobănția a fost restaurată și renovată din temelii în perioada 2011 – 2014, printr-un proiect cu finanțare europeană. În cadrul proiectului au fost efectuate subzidiri pe toată suprafața fundației, s-au turnat stâlpi de susținere și centuri de beton armat, s-au refăcut zidurile, bolțile și turlele, s-a refăcut în întregime acoperișul, tencuielile interioare și exterioare și s-a repictat în tehnica fresco, în stil brâncovenesc, de către pictorul restaurator Cătălin Palamariu din Bucureşti. De asemenea, s-a construit o clopotniță și o împrejmuire nouă și s-a amenajat peisagistic întreaga zonă exterioară. Pe 6 decembrie 2014, de hramul său, biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

În urma restaurării, biserica evidențiaza stilul arhitectonic post-brâncovenesc al vechilor biserici din Oltenia și Țara Românească, în plan triconic, cu pridvor deschis pe arcade și coloane de cărămidă. Fundația este din cărămidă cu zidărie din cărămidă și învelitori din tablă.

Surse:

Arhivele Olteniei , 05, nr. 24, martie – aprilie 1926

Site-ul oficial al Bisericii Sf. Nicolae – Dorobănția din Craiova

Masă rotundă la Biserica Sfântul Nicolae – Dorobănția din Craiova, www.noutati-ortodoxe.ro, 1 nov. 2014

Biserica Sf. Nicolae – Dorobănția, Revista Magazin, 12 decembrie 2001

Sesiune de comunicări la Biserica „Sfântul Nicolae“ – Dorobănţia din Craiova, www.basilica.ro, 11 martie 2014

Scroll to Top